Волз: вдалий хід чи перша помилка Гарріс?

Волз: вдалий хід чи перша помилка Гарріс?

Укрінформ
Віцепрезидентка США зробила несподівано-очікуваний вибір

Висуванка на президентських виборах від демпартії Камала Гарріс обрала собі напарника на посаду заступника – губернатора Міннесоти Тіма Волза. Інтрига зберігалася до вівторка – дня оголошеної поїздки парочки від демократів у один з ключових штатів – Пенсильванію, звідки розпочинається їхнє виборче турне по Америці. Більшість експертів очікували, що це буде пенсильванський губернатор Джош Шапіро, вони вже й коментарі заготували, чекаючи моменту офіційного оголошення кандидатури на посаду віцепрезидента. Але Гарріс неабияк здивувала експертне середовище й навіть розчарувала деяких демократів, передусім самого Шапіро, коли у вівторок з’явилася інформація про її вибір.

facebook
Фото: X/Tim Walz

ТВОРЕЦЬ «ДИВНОГО» ГАСЛА

60-річний губернатор Міннесоти походить із лютеранської родини з провінційного містечка в штаті Небраска. Його батько, колишній військовий, був адміністратором у місцевій школі, мати – домогосподаркою.

Педагогічну освіту здобув у місцевому університеті. Працював учителем історії в школах Міннесоти, тренував шкільну команду з американського футболу. Служив у Національній гвардії сержантом.

Працюючи волонтером на кампанію кандидата в президенти Джона Керрі у 2004 році, долучився – уже в сорокарічному віці – до політичної діяльності. У 2006 році став конгресменом і шість разів переобирався в Палату представників від свого округу в Міннесоті. Входив до комітетів з питань збройних сил, сільського господарства та у справах ветеранів. У 2017 році став губернатором свого штату, який вважається хистким (swing): на президентських виборах у ньому можуть перемагати висуванці як демократів, так і республіканців.

Більшість американців досі не знають, хто такий Волз. 71% ніколи про нього не чули або не знають, як його оцінити.

Але породжене ним гасло набуло широкої популярності по всій країні. Саме йому належить вислів: «Трамп – просто дивний (weird)», – який молоді демократи активно поширюють у соцмережах і навіть виставляють на рекламних щитах.

Він також успішно розкритикував заяви кандидата на посаду віцепрезидента від республіканців Джей Ді Венса, який недолуго випоминав Гарріс, що вона не має дітей.

Цікаво, що республіканці за кілька годин після оголошення Гарріс про висунення Волза теж спробували приклеїти до нього придумане ним визначення – «дивний» (weird). Та воно навряд чи стане таким популярним.

У вівторок Трамп надіслав електронний лист до прихильників щодо збору коштів, де назвав Волза «небезпечним лібералом», який «зробить пекло на землі».

Але законодавча діяльність Волза з таких питань, як захист прав на аборти, легалізація медичної марихуани та обмеження доступу до зброї, допомогла йому завоювати популярність серед виборців не лише в його рідному штаті, а й по всій країні.

У Республіканській партії вважають Волза добрим вибором для себе, і це дещо підняло їм настрій після того, як президент Джо Байден відмовився від участі у виборах, а Трамп зробив невдале призначення кандидатури віцепрезидента. На думку деяких республіканців, вибір Гарріс компенсує ляпи Трампа.

Спікер Майк Джонсон сказав у інтерв’ю The Hill, що обрання Волза «полегшує нам завдання». «Він – лівий кандидат... – пояснив республіканець. – Я, чесно кажучи, думав, що вона (Гарріс, – ред.) спробує обрати поміркованого, але, очевидно, вона ще раз довела, ким вона є».

Волзу згадують нездатність протистояти заворушенням після вбивства поліцейським афроамериканця Джорджа Флойда, видачу водійських прав нелегальним іммігрантам, вилучення зброї в осіб, яких влада вважає небезпечними, тощо. 

Республіканці обіцяють вивчити довгий послужний список Волза, аби визначити, як на нього краще нападати.

Проте Гарріс його список якраз сподобався - саме тому вона зупинилася на його кандидатурі. Біографія губернатора і безліч перемог у складних перегонах, як вважають у демпартії, стали важливим чинником її вибору.

Як зазначає Politico з посиланням на джерела, губернатор Міннесоти та віцепрезидентка мали в неділю довгу співбесіду один на один, і він їй сподобався – попри те, що раніше в них не було особливих контактів.

Гарріс високо оцінила те, що Волз перебував на посаді губернатора Міннесоти два терміни, де мав неабиякі досягнення, і вона воліла б наслідувати їх під час свого президентства в разі її обрання. Ідеться, зокрема, про доступ до репродуктивної медицини, запровадження оплачуваної відпустки для всіх працівників, податкові пільги на дітей та питання, пов’язані з безпечним володінням зброєю (якраз те, за що його критикують республіканці).

Їй також сподобалося кар’єрне сходження Волза від колишнього шкільного вчителя, тренера з футболу й ветерана, який переміг на виборах у Конгрес в окрузі, де традиційно беруть гору республіканці. Це, на її думку, може допомогти їй завоювати прихильність у таких хистких штатах, як Мічиган, Вісконсин та Пенсильванія.

Andrew Harnik/Getty Images
Фото: Andrew Harnik/Getty Images

«НЕ МОЖУ ДОЧЕКАТИСЯ»

У вівторок демократична парочка відбула, як і обіцялося, до Філадельфії, де вони вперше виступили разом на мітингу.

Гарріс розповіла про повноваження свого партнера, сказавши, що він «буде готовий (до кампанії) у перший же день», а Волз підкреслив, що поділяє з Гарріс демократичні цінності. Він розкритикував Трампа й викликав на дебати Венса, заявивши, що «не може дочекатися,… якщо той захоче піднятися з дивану і з’явитися на них».

Волц вкотре повторив свою крилату фразу, назвавши республіканців «дуже дивними».

«Я повинен сказати вам, вказати на одне моє спостереження, яке я зробив. Я просто повинен це сказати – ви це знаєте, ви це відчуваєте, – сказав він, розігріваючи натовп. – Ці хлопці моторошні, і до біса дивні… Це те, що ви самі бачите».

За словами свідків, Гарріс та Волз були дуже задоволені мітингом.

«Ви бачили сьогоднішній вечір? Це було просто приголомшливо», – сказала віцепрезидентка, розмовляючи з кимось по телефону після його завершення. Вона також похвалила Волза за його енергійність.

Andrew Harnik/Getty Images
Фото: X/Tim Walz

ПЕРША ПОМИЛКА?

Губернатор Міннесоти Тім Волз – найменш очікуваний вибір Камали Гарріс, сказав у коментарі Укрінформу старший науковий співробітник Атлантичної ради, колишній президент Freedom House Адріан Каратницький.

«Це, думаю, несподівана номінація і непрогнозований кандидат, – зазначив експерт, зауваживши, що «Волц справді представляє, як свідчить його біографія, стару Америку».

За словами Каратницького, кандидат на віцепрезидента походить з малого повітового містечка, працював учителем, тренером «якихось команд у середній школі». Організовував туристичні групи студентів до Китаю.

«І лише коли йому було 40 років, він долучився до президентської кампанії (яка не була успішною) сенатора Джона Керрі. І тоді в нього був такий досить швидкий стрибок у політику», – зазначив експерт.

Він додав, що Волз служив у Національній гвардії – «і це нібито дає йому якийсь досвід у сфері безпеки». Проте, на думку Каратницького, «глибокого безпекового досвіду» та усталених поглядів на зовнішню політику він не має.

Волз представляє радше лівоцентристське крило Демократичної партії, «хоча багато людей вважали, що оскільки Гарріс походить з лівого крила, то було б корисно номінувати як свого віцепрезидента людину, котра має більш центристські або правоцентристські позиції», зауважив експерт.

На його думку, губернатор Міннесоти «говорить дуже прямо й оптимістично, уміє з усмішкою атакувати й певною мірою висміювати своїх опонентів». Він вдало атакував останніми тижнями Трампа та Венса.

«Усе це, думаю, підняло його рейтинг, бо це людина, про яку ніхто не говорив, він сидів собі в такому заспаному штаті Міннесота, а тепер вийшов на велику сцену й опинився в центрі уваги», – зазначив експерт.

Він припустив, що цей вибір може виявитися «першою помилкою Гарріс», хоча «такі помилки прощаються у виборчих кампаніях, оскільки люди переважно голосують за президента, а не віцепрезидента».

Гарріс уже критикують за те, що відхилила кандидатури, котрі могли б посприяти їй виграти вибори у ключових штатах – Аризоні, «якби вона номінувала сенатора Марка Келлі, який представляє цей штат, або Джоша Шапіро – губернатора Пенсильванії, де вона мусить конче перемогти, щоб стати президентом», додав Каратницький.

Щодо України, то і Гарріс, і Волз у разі перемоги на виборах «перебуватимуть глибоко під впливом тих експертів, яких вони призначать», – наголосив він.

«Самі вони не будуватимуть якусь власну продуману зовнішню та безпекову політику. Ця політика формуватиметься безпековим істеблішментом Демократичної партії, що означає продовження політики Байдена», – зазначив Каратницький.

Фото: X/Tim Walz
Фото: X/Tim Walz

«МІННЕСОТА НА БОЦІ УКРАЇНИ»

Укрінформ поспілкувався з головою Українсько-американського адвокаційного комітету Міннесоти Людмилою Анастазієвською, яка понад тридцять років мешкає у тому штаті, де Волз обіймає посаду губернатора.

За словами активістки, вона кілька разів зустрічалася з Волзем і переконана, що він займає тверду проукраїнську позицію.

Уперше Анастазієвська бачилася з Волзем після початку повномасштабної війни, коли вона з групою інших українських активістів організували багатолюдний мітинг у столиці штату Сент-Полі на підтримку України. У ньому взяли участь губернатор та його дружина Гвен Волз.

Ukrainian American Community Center
Фото: Facebook/Ukrainian American Community Center

«Він тоді виступив і сказав таке: «Ви, українські громади, вплетені в тканину цього штату. Без українських жителів Міннесоти немає Міннесоти, і сьогодні – ми всі українці», – згадує активістка.

Ще одна зустріч відбулася у березні 2022 року. Адвокаційний комітет співпрацював з низкою організацій для розробки закону, який би обмежував співпрацю штату з Росією, зокрема заборонив державні інвестиції в ту країну.

Фото: X/Tim Walz
Фото: X/Tim Walz

«Для мене було великою честю свідчити на підтримку цього законопроєкту в законодавчому органі штату, – сказала Анастазієвська. – Я сама родом з Маріуполя, то я їм розказувала, що насправді відбувається. Законопроєкт було ухвалено одноголосно і сенатом, і палатою представників штату, і потім наш губернатор віддав честь українській громаді, провів урочисту церемонію підписання документа, який припинив державні інвестиції в бізнеси, пов’язані з Росію та Білоруссю».

Волз на основі закону видав спеціальний наказ, яким розпорядився більш як двом десяткам державних установ розірвати будь-які контракти з російськими організаціями і сказав: «Міннесота твердо стоїть на боці України й рішуче засуджує дії російського уряду. Я закликаю інших осіб, компанії та організації припинити підтримку російських організацій і компаній».

Тоді Волз підняв над своєю резиденцією український прапор на знак підтримки нашої держави.

За словами активістки, його люблять і шанують у Міннесоті.

Вона нагадала, що нещодавно з подачі Волза було запроваджено безкоштовне шкільне харчування для всіх дітей у школах штату, а не лише з бідних родин.

Також він є рішучим прихильником прав працівників і підписав закон про оплачувану відпустку, що практикується не в кожному штаті.

«А головне, як ми упевнилися з наших зустрічей, спілкувань із ним, він є рішучим прихильником України», – додала Анастазієвська.

Вона наголосила, що губернатор може знаходити компроміси й співпрацювати з обома партіями, залишаючись демократом.

«Мені здається, його сила в тому, що він може знаходити, як то кажуть, золоту середину, можливість домовитися з обома сторонами», – сказала вона.

***

Прізвище Walz (Вальц) німецького походження. Частина американців, зокрема й по телебаченню, вимовляють його прізвище як «Волз». У Міннесоті вважають, що в кінці має звучати «ц» – «Волц». Цим пояснюється те, що в українських ЗМІ ім’я кандидата на посаду президента передають по-різному.  

Володимир Ільченко, Нью-Йорк

Перше фото: x.com/Tim_Walz

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-