Температура океану у Великому бар'єрному рифі сягнула найвищого рівня за 400 років

Температура океану у Великому бар'єрному рифі сягнула найвищого рівня за 400 років

Дослідження
Укрінформ
Група дослідників, включаючи з Мельнбурнського Університету (Австралія), виявили, що температура океану у Великому бар'єрному рифі досягла найвищого рівня за 400 років впродовж останнього десятиліття.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє AP.

Дослідники змогли порівняти нещодавні температури океану з історичними, використовуючи зразки коралового скелета із Коралового моря, щоб реконструювати дані про температуру поверхні моря з 1618 по 1995 роки.

Учені поєднали ці цифри із даними про температуру поверхні моря з 1900 по 2024 рр.

Зазначається, що науковці спостерігали в основному стабільні температури до 1900 року та постійне потепління з січня по березень з 1960 по 2024 рр.

Також вони виявили, що впродовж п’яти років, коли відбувалося відбілювання коралів за останнє десятиліття (протягом 2016, 2017, 2020, 2022 і 2024 років) температури в січні та березні були значно вищими, ніж упродовж періоду, починаючи з 1618 року.

Єдиним іншим роком, майже таким же теплим, як у роки масового відбілювання коралів останнього десятиліття, був лише 2004 рік.

«Якщо зібрати всі докази разом, біологія коралів та екологія рифів показують, що екстремальна спека трапляється занадто часто, щоб ці корали могли ефективно адаптуватися та еволюціонувати», - заявив провідний автор дослідження Бенжамін Генлі з Мельнбурнського Університету.

Читайте також: Світ має відповісти на рекордну спеку, зумовлену зміною клімату - Генсек ООН

Великий Бар'єрний риф - найбільша у світі система коралових рифів, розташована в Кораловому морі, уздовж східного узбережжя Австралії, біля узбережжя штату Квінсленд.

Як повідомляв Укрінформ, за словами метеорологині, завідувачки лабораторії прикладної кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС та НАН України Світлани Краковської, причиною аномальної спеки є багаторічний вплив людини на клімат, і процес кліматичних змін не вдасться зупинити швидко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-