Найтеплішим в історії може стати 2024 рік - науковці

Найтеплішим в історії може стати 2024 рік - науковці

Укрінформ
Липень 2024 року став другим найспекотнішим за всю історію спостережень і закінчив 13-місячну серію температурних рекордів, водночас цей рік може стати найтеплішим в історії.

Як повідомляє Euractive, про це свідчать дані Європейського центру з питань зміни клімату Copernicus Climate Change Service, передає Укрінформ.

За їхніми даними, цьогорічний липень був лише трохи прохолоднішим, ніж цей же місяць 2023 року. Температура у липні була на 1,48 градуса за Цельсієм вищою за доіндустріальний показник 1850-1990 років, а в останні 12 місяців - на 1,64 градуса. У липні також були два найспекотніші дні за історію спостережень.

Згідно з наявними даними, від січня по липень глобальна температура була на 0,7 градуса за Цельсієм вищою за середній показник 1991-2020 років, тож, на думку науковців, «дедалі ймовірніше, що 2024 рік стане найтеплішим роком за всю історію спостережень».

Вищі за середні температури були зафіксовані у Південній та Східній Європі, західній частині США, на заході Канади, у більшій частині Африки, на Близькому Сході, в Азії та на сході Антарктиді.

Читайте також: У Японії залізничні колії охолоджували льодом через аномальну спеку

Глобальна температура моря залишається майже на рекордно високому рівні: у цьому липні лише на 0,1 градуса нижче, ніж у липні минулого року.

Як повідомляв Укрінформ, група дослідників, включаючи з Мельнбурнського Університету (Австралія), виявили, що температура океану у Великому бар'єрному рифі досягла найвищого рівня за 400 років впродовж останнього десятиліття.

Фото: Hannah Beier for The New York Times

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-