МАГАТЕ закликає до стриманості поблизу Курської АЕС

МАГАТЕ закликає до стриманості поблизу Курської АЕС

Укрінформ
Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) стежить за ситуацією щодо воєнних дій поблизу Курської АЕС в місті Курчатов (РФ), закликає дотримуватися імперативу щодо забезпечення «фізичної цілісності атомної електростанції».

Таку заяву організація опублікувала на своєму сайті, передає Укрінформ.

Гендиректор МАГАТЕ Гроссі Гроссі закликав усі сторони дотримуватися імперативу про забезпечення «фізичної цілісності атомної електростанції». За його словами, необхідно дотримуватися семи «стовпів» забезпечення ядерної безпеки під час збройного конфлікту, а також п'яти конкретних принципів, вироблених у зв'язку з воєнною ситуацією в районі Запорізької АЕС в Україні.

«На цьому етапі я хотів би закликати всі сторони до максимальної стриманості, щоб уникнути ядерної аварії з потенційно серйозними радіологічними наслідками. Я особисто перебуваю в контакті з відповідними органами влади обох країн», - заявив глава МАГАТЕ.

Також у МАГАТЕ нагадали, що із шести енергоблоків на АЕС два перебувають у зупиненому стані, два - у робочому, ще два - на стадії будівництва.

Місто Курчатов, де розташована Курська АЕС, знаходиться за 100 км від кордону з Україною та за 40 км від Курська, нагадує DW.

Коментар Гроссі з’явився після заяв постпредства РФ у Відні про те, що 8 серпня на станції начебто було виявлено уламки і, можливо, фрагменти збитих ракет, зокрема - в районі комплексу переробки радіоактивних відходів. Проте підтвердження цієї інформації з інших джерел немає.

У ніч на 10 серпня у Курській області влада оголошувала ракетну небезпеку. Також 9 серпня в Білгородській, Брянській та Курській областях РФ було запроваджено режим контртерористичної операції (КТО).

Читайте також: МАГАТЕ пропонує розширити одну зі своїх місій в Україні

Як повідомляв Укрінформ, у Курській області пожежа на електропідстанції в ніч з 9 на 10 серпня призвела до перебоїв з електропостачанням у кількох районах, зокрема, без світла залишилося місто Курчатов, де розташована Курська АЕС.

Наразі енергопостачання відновлено, заявила місцева влада.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-