У Росії суди завалені справами про втечу з армії - ЗМІ

У Росії суди завалені справами про втечу з армії - ЗМІ

Укрінформ
До російських військових судів за сім місяців 2024 року надійшло більше справ про залишення служби, ніж за весь 2023 рік.

Як передає Укрінформ, інформацію про кримінальні справи на сайтах російських судів станом на кінець липня зібрала Медіазона.

З початку 2024 року до судів надійшло вже 5 204 справи про самоволку, тоді як за весь 2023 рік до судів прийшло лише 5096 подібних справ. Швидкість надходження нових справ у 2024 році збільшилася більш ніж удвічі – до кінця липня 2023 року їх було лише 2396.

Загальна кількість військовослужбовців, яких притягнули до кримінальної відповідальності за відмову від служби (самовільне залишення частини, невиконання наказу, дезертирство) з початку війни і до літа 2024 року перевищила 10 тисяч осіб. При цьому доступна інформація лише про ті справи, які дійшли до суду. Отже, фактично порушених справ може бути значно більше.

Читайте також: Окупанти стягнули додаткові сили Росгвардії на схід, аби шукати дезертирів - ЦНС

Число нових справ про відмову від служби, що приходять до судів, продовжує зростати з кожним місяцем. У травні 2024 року воно впритул наблизилося до позначки тисяча справ на місяць: всього 966 справ, у тому числі 879 справ про самоволку, 45 справ про невиконання наказу, 42 справи про дезертирство. За наявними даними, за липень їх уже 940, проте треба враховувати, що деякі картки можуть публікуватися на сайтах судів із затримкою.

Швидкість розгляду таких однотипних справ у військових судах стабілізувалася навесні 2024 року — близько 800 вироків на місяць, тобто приблизно 40 рішень за один робочий день. Всього в Росії 100 гарнізонних та 9 окружних/флотських військових судів.

Як повідомляв Укрінформ, у квітні британська розвідка зафіксувала в Росії рекордну кількість справ та вироків за дезертирство військовослужбовців в армії.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-