Росія готувала флот для ударів ракетами з ядерними боєголовками по Європі - FT

Росія готувала флот для ударів ракетами з ядерними боєголовками по Європі - FT

Укрінформ
Росія навчала свій флот атакувати цілі глибоко в Європі за допомогою ракет з ядерними боєголовками в разі потенційного конфлікту з НАТО.

Про це повідомляє Financial Times із посиланням на секретні документи, передані виданню західними джерелами, передає Укрінформ.

«Карти цілей, що простягаються від західного узбережжя Франції до Барроу-ін-Фернесс у Великій Британії, докладно описані у презентації для офіцерів, яка була підготовлена (Росією – ред.) до повномасштабного вторгнення в Україну», - пише видання.

Документи показують, як Росія уявляла собі конфлікт із Заходом, що виходить далеко за межі її безпосереднього кордону з НАТО, і планувала серію нищівних ударів по Західній Європі.

Файли, складені в період між 2008 і 2014 роками, включають список цілей для ракет, які можуть нести як звичайні, так і тактичні ядерні боєголовки. Російські офіцери підкреслюють переваги використання ядерних ударів на ранньому етапі.

Читайте також: Росіяни вивели з порту Новоросійська близько 25 бойових кораблів - супутникові знімки

У презентації також вказується, що Росія зберегла можливість перевозити ядерну зброю на надводних кораблях, що, за словами експертів, створює значно більші ризики ескалації чи аварій.

У документах зазначено, що «висока маневреність» флоту дає йому змогу завдавати «раптових і попереджувальних ударів» і «масованих ракетних ударів із різних напрямків», а ядерні боєголовки призначені для використання «у поєднанні з іншими засобами ураження» для досягнення цілей Росії.

Аналітики, які вивчили документи, заявили, що вони відповідають тому, як НАТО оцінює загрози ударів ракет великої дальності, які можуть бути запущені з кораблів російського флоту.

Карти, які були створені для презентаційних цілей, а не для оперативного використання, ілюструють вибірку з 32 цілей НАТО в Європі для російського військово-морського флоту.

FT пише, що у російських секретних документах також згадується варіант «демонстраційного удару» — підриву ядерної боєголовки «у віддаленому районі в період безпосередньої загрози агресії» перед реальним конфліктом для залякування країн Заходу. Причому на офіційному рівні Росія ніколи не визнавала, що такі удари передбачені її військовою доктриною.

«Їхня концепція війни — це тотальна війна. Вони розглядають ці речі (тактичні ядерні боєголовки – ред.) як потенційно виграшну зброю», — сказав експерт з контролю над озброєннями і професор Міддлберійського інституту міжнародних досліджень у Монтереї Джеффрі Льюїс.

Згідно з документами, розроблені РФ сценарії допускають також військові конфлікти з нинішніми союзниками Кремля — Китаєм, Іраном, Азербайджаном і КНДР.

Як повідомляв Укрінформ, кремлівський лідер Володимир Путін 29 лютого під час «послання до Федеральних зборів» пригрозив «можливим інтервентам» із Заходу «конфліктом із застосуванням ядерної зброї» та «знищенням цивілізації».

Офіційний Вашингтон назвав заяви президента РФ Путіна про можливість застосування ядерної зброї «безвідповідальною риторикою» та нагадав, що Сполучені Штати попередили Росію про можливі наслідки в разі такого кроку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-