Підозрюваний у підриві газогонів Nord Stream виїхав у липні із Польщі в Україну

Підозрюваний у підриві газогонів Nord Stream виїхав у липні із Польщі в Україну

Укрінформ
У Національній прокуратурі Польщі повідомили, що підозрюваного у підриві газогонів Nord Stream у Балтійському морі не було затримано, оскільки він перетнув польсько-український кордон на початку липня.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters.

Речниця Національної прокуратури Польщі Анна Адам’як поінформувала, що у червні німецька влада направила до Окружної прокуратури у Варшаві європейський ордер на арешт громадянина України Володимира З. у зв’язку із відкритим на нього провадженням у Німеччині.

«Зрештою, Володимир З. не був затриманий, оскільки на початку липня він залишив територію Польщі, перетнувши польсько-український кордон», – йдеться в електронній заяві Адам’як для Reuters.

Вона зазначила, що чоловік, якого Німеччина підозрює у вчиненні підриву газогонів Nord Stream, зміг вільно перетнути кордон з Україною, тому що німецька влада не внесла його у базу даних осіб у розшуку. Це означало, що польська прикордонна служба «не знала і не мала підстав для затримання Володимира З.».

Як повідомляв Укрінформ, 14 серпня стало відомо, що у Німеччині федеральний генеральний прокурор у справі про підрив газогонів Nord Stream, імовірно, ініціював видачу ордера на арешт українця, якого підозрюють у диверсії.

Читайте також: Оператор «Північних потоків» подав позов проти страховиків на €400 мільйонів - FT

Йдеться про українця Володимира З., який, за даними видань, нібито останнім часом перебував у Польщі.

26 вересня 2022 року три з чотирьох ниток двох газопроводів Nord Stream для прокачування російського природного газу для Європи були зруйновані на глибині близько 80 метрів на дні Балтійського моря. При цьому постраждали гілки газогонів Nord Stream 1, який працював багато років, та Nord Stream 2, який так і не був уведений в експлуатацію. Росія звинувачувала у підриві Україну й США.

Читайте також: Уряд ФРН: Хто б не стояв за підривом Nord Stream, це не зашкодить відносинам між Берліном і Києвом

При цьому українська влада заперечила свою причетність до підриву. Про це заявляли Президент Володимир Зеленський та очільник ГУР Кирило Буданов. Заперечила свою причетність і польська сторона, якій закидали пособництво.

Фото: Euromaidan Warszawa

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-