ХАМАС не братиме участь у переговорах про перемир'я у Газі - Reuters

ХАМАС не братиме участь у переговорах про перемир'я у Газі - Reuters

Укрінформ
Палестинське ісламістське угрупування ХАМАС заявило в середу, що не братиме участі в новому раунді переговорів про припинення вогню в Газі, запланованому на четвер у Катарі.

Про це повідомляє Reuters, передає Укрінформ.

США заявили, що очікують, що непрямі переговори відбудуться, як і планувалося, в столиці Катару Досі в четвер, і що угода про припинення вогню все ще можлива.

Ізраїльський уряд заявив, що відправить делегацію на переговори в четвер, але ХАМАС зажадало дієвого плану реалізації пропозиції від США і їх союзників, яку воно вже прийняло, а не нових переговорів.

"ХАМАС прихильний до пропозиції, представленої йому 2 липня, яка базується на резолюції Ради Безпеки ООН і промові Байдена, і рух готовий негайно розпочати обговорення механізму її реалізації", - заявив високопоставлений представник ХАМАСу Самі Абу Зухрі в інтерв'ю Reuters.

Читайте також: Іран уже підготував ракети й дрони, як перед атакою на Ізраїль у квітні - ЗМІ

Три високопоставлені іранські чиновники раніше заявляли, що тільки угода про припинення вогню в Газі може утримати Іран від прямої відповіді Ізраїлю за вбивство лідера ХАМАСу Ісмаїла Ханії минулого місяця.

Угода про припинення вогню має на меті припинити бойові дії в Газі і забезпечити звільнення ізраїльських заручників, які утримуються ХАМАСом в анклаві, в обмін на багатьох палестинців, ув'язнених Ізраїлем.

Проте ХАМАС вимагає угоди про припинення війни і виведення ізраїльських військ з Гази як основної передумови для звільнення заручників, в той час як прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявляє, що погодиться лише на паузу в бойових діях, щоб дозволити якомога більшій кількості заручників повернутися додому. Він неодноразово заявляв, що війна може закінчитися лише тоді, коли буде ліквідовано ХАМАС.

Читайте також: Шольц закликав Іран та Ізраїль розірвати «спіраль насильства»

Як повідомляв Укрінформ, новий політичний лідер ХАМАСу Ях’я Сінвар через єгипетських та катарських посередників передав ізраїльським офіційним особам меседж, що хоче домовитися щодо угоди про припинення вогню.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-