Банки США блокують рахунки при спробі скористатися послугами з Росії

Банки США блокують рахунки при спробі скористатися послугами з Росії

Укрінформ
Американські банки можуть блокувати рахунки, якщо клієнти намагаються увійти до онлайн-кабінетів, переказати кошти або оплатити покупки, перебуваючи в Росії.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє опозиційне видання «Холод».

Розташування користувача банки обчислюють за його IP-адресою. Керівник практики «Санкційне право та комплаєнс» адвокатського бюро КІАП Денис Примаков стверджує, що банки можуть блокувати рахунки, ґрунтуючись на наказі 14071 та роз'ясненнях OFAC (Офіс контролю за іноземними активами американського Мінфіну) від березня 2022 року. Ці документи забороняють надання юридичних та фінансових послуг тим, хто перебуває у Росії.

Старший партнер колегії адвокатів Антон Іменнов вважає, що своїми діями американські банки прагнуть «надмірного дотримання санкційних вимог». Він зазначив, що здебільшого рахунки блокують великі банки, наприклад, Wells Fargo. Іменнов стверджує, що ця тенденція торкнулася не лише росіян, а й громадян США іранського походження.

Водночас рекомендації OFAC стосуються лише тих територій, щодо яких запроваджено всеосяжні санкції. До них входять, наприклад, Куба, Іран, Північна Корея, маріонеткові «ЛНР» і «ДНР» і анексований Крим.

Іменнов вважає, що оскільки Росія не входить до числа територій з всеосяжними санкціями, банки блокують рахунки, керуючись внутрішньою оцінкою ризиків роботи з Росією. За словами юриста, банки побоюються штрафів та інших наслідків.

Читайте також: Казахстан не збирається дотримуватися всіх санкцій проти Росії

Як повідомлялося, наприкінці березня OFAC, Офіс контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США, оголосив про запровадження санкцій проти півтора десятка організацій та осіб у Росії та інших країнах, які допомагали Кремлю проводити незаконні фінансові операції на крипторинках та обходити раніше введені обмеження.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-