Китай вимагає від Філіппін прибрати зі спірної мілини корабель берегової охорони

Китай вимагає від Філіппін прибрати зі спірної мілини корабель берегової охорони

Укрінформ
Пекін вимагає від Маніли негайно відвести від спірної мілини Сяньбінь (Сабіна) у Південнокитайському морі корабель берегової охорони Філіппін, погрожуючи рішучими заходами «для захисту свого територіального суверенітету».

Про це заявили в МЗС КНР, передає Укрінформ.

Корабель берегової охорони Філіппін нещодавно став на якір у лагуні Сяньбінь, яка лежить у межах 200-мильної виключної морської зони Філіппін, але на яку претендує Пекін.

«Китай дипломатичними каналами висловив Філіппінам протест та вимагає негайно припинити протиправні дії і терміново прибрати судно з цієї лагуни», - ідеться в заяві зовнішньополітичного відомства.

У ній підкреслюється, що Пекін вважає мілину Сяньбінь, яка належить до архіпелагу Спратлі (китайською – Наньша), своєю територією.

«Несанкціонований захід і тривале перебування філіппінських суден у лагуні цього архіпелагу серйозно порушує суверенітет Китаю, і це грубе недотримання положень Декларації про поведінку сторін у Південнокитайському морі», - зазначили в міністерстві.

Китайська сторона традиційно додала, що саме дії Маніли становлять серйозну загрозу миру і стабільності в цьому районі.

«Китай уважно стежить за розвитком подій, ми вживатимемо рішучих заходів для захисту свого територіального суверенітету, прав та інтересів на морі», - наголошується в заяві.

Китай претендує на майже все Південнокитайське море, включаючи райони, які перебувають під контролем Філіппін, В’єтнаму, Індонезії, Малайзії та Брунею. При цьому китайська сторона не визнає рішення Міжнародного суду в Гаазі від 2016 року про те, що експансивні претензії Пекіна не мають ніякого підґрунтя з погляду міжнародного права.

Читайте також: В’єтнам і Філіппіни проведуть перші спільні навчання сил берегової охорони

Як повідомляв Укрінформ, Філіппіни вперше за два роки заявили про небезпечні маневри ВПС Китаю поблизу філіппінського літака над спірним районом Південнокитайського моря.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-