Лукашенко помилував 30 політв’язнів

Лукашенко помилував 30 політв’язнів

Укрінформ
Самопроголошений очільник Білорусі Олександр Лукашенко в п'ятницю підписав указ про помилування 30 ув'язнених, серед яких ті, які відбувають строки за участь у масових протестах 2020 року «за злочини протестного характеру».

Про це повідомляє білоруська служба Радіо Свобода, передає Укрінформ.

Помилувані - 14 жінок і 16 чоловіків. Серед них є люди пенсійного віку і люди, які страждають на серйозні захворювання. Імен помилуваних не називають.

Білоруська влада заявляє, що всі помилувані «визнали провину, щиро покаялися у скоєному і взяли зобов'язання вести правослухняний спосіб життя».

Після звільнення вони перебуватимуть під контролем білоруського МВС.

Останніми днями правозахисники отримали докази того, що політв’язнів к різних місцях неволі по всій країні змушують писати прохання про помилування на ім’я Лукашенка. Про це, зокрема, повідомив правозахисний центр "Вясна". У липні "Вясна" інформувала, що до Новополоцької колонії №1 щодня приходять представники прокуратури Мінська і змушують політв'язнів писати прохання про помилування.

На початку липня правозахисники повідомили про помилування 18 політв'язнів. Один із них – колишній голова Партії БНФ Григорій Костусєв, засуджений до 10 років позбавлення волі, та дружина опозиціонера Ігоря Лосіка Дар'я Лосік.

Читайте також: Лукашенко помилував засудженого до страти громадянина Німеччини

Станом на 9 серпня 2024 року в Білорусі було 1385 політв'язнів.

Як повідомляв Укрінформ, уряд Британії 9 серпня, у четверту річницю президентських виборів 2020 року в Білорусі, запровадив санкції щодо семи фізичних та юридичних осіб.

Того ж дня санкції проти РБ оголосила Канада.

Також Канада, Велика Британія, ЄС та США у зв’язку з четвертою річницею сфальсифікованих президентських виборів у Білорусі випустили спільну заяву, в якій закликали режим Олександра Лукашенка звільнити усіх політичних вʼязнів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-