КНР заявляє, що філіппінський корабель навмисно зіткнувся з китайським

КНР заявляє, що філіппінський корабель навмисно зіткнувся з китайським

Укрінформ
Берегова охорона Китаю заявила, що філіппінське судно намагалося «незаконно» увійти у спірні води в Південнокитайському морі, проігнорувало неодноразові попередження і «навмисно зіткнулося» з китайським кораблем у «непрофесійний і небезпечний» спосіб.

Про це повідомляє Reuters, передає Укрінформ.

Інцидент стався у понеділок уранці поблизу рифів Другої мілини Томаса, до якої намагалося підійти судно берегової охорони Філіппін.

Перед цим тому ж самому філіппінському судну китайські кораблі завадили увійти у води поблизу спірної мілини Сабіна.

Зображення: China Coast Guard via Weibo

У береговій охороні Китаю повідомили про загалом два філіппінські кораблі, які вранці у понеділок «без дозволу незаконно вторглися» у води, прилеглі до мілини Сабіна.

Тому берегова охорона Китаю змушена була «вжити законних заходів» проти філіппінських суден і витіснити їх за межі спірної акваторії. Китайська сторона також закликала Філіппіни «припинити порушення і провокації», пригрозивши наслідками.

У Манілі заперечили інформацію Пекіна, заявивши, що два кораблі їхньої берегової охорони «стикнулися з незаконними та агресивними маневрами» китайських суден біля мілини Сабіна, коли йшли з постачанням для філіппінського персоналу, розміщеного на сусідньому острові Флет.

За даними уряду Філіппін, небезпечні маневри китайських кораблів призвели до зіткнень і пошкоджень обох суден філіппінської берегової охорони.

Читайте також: Китай визнав, що їхній корабель ненавмисно пошкодив газопровід Balticconnector

Пекін претендує на майже все Південнокитайське море, включаючи обидві мілини, що лежать у 200-мильній виключній морській економічній зоні Філіппін, відмовляючись виконувати рішення Міжнародного суду в Гаазі від 2016 року про те, що подібні експансивні претензії Китаю не мають підстав із точки зору міжнародного права.

Як повідомляв Укрінформ, Пекін вимагає від Маніли негайно відвести від спірної мілини Сяньбінь (Сабіна) у Південнокитайському морі корабель берегової охорони Філіппін, погрожуючи рішучими заходами «для захисту свого територіального суверенітету».

Фото: Getty Images 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-