Мережа проросійських сайтів ширила фейки, що за замахом на Трампа стоїть Обама

Мережа проросійських сайтів ширила фейки, що за замахом на Трампа стоїть Обама

Укрінформ
Прокремлівські сайти поширювали необґрунтовану інформацію про те, що представники Демократичної партії планували вбити кандидата у президенти республіканця Дональда Трампа.

Про це повідомляє AFP, передає Укрінформ.

Як зазначається, цього місяця мережа з десятків вебсайтів, власником яких є колишній морський піхотинець США Джон Дуган, якого звинувачують у Флориді у здирництві та прослуховуванні телефонних розмов і який втік до Росії, поширила неправдиву інформацію про те, що за замахом на Трампа стоїть Демократична партія.

У цих статтях цитувався аудіозапис нібито приватної розмови між Бараком Обамою та стратегом від Демократичної партії. На аудіозаписі голос, який імітує експрезидента США, каже, що «усунення Трампа забезпечить перемогу над будь-яким кандидатом від Республіканської партії». Це аудіо було джерелом статей, які були поширені на 171 сайті з мережі Дугана.

Проте американське моніторингове агентство NewsGuard встановило, що цей аудіозапис був згенерований штучним інтелектом.

«Очевидно, що мережа Дугана все частіше використовується для поширення політичної дезінформації напередодні виборів у США. Більшість його сайтів створені таким чином, щоб імітувати у тому числі в ключових штатах місцеві сайти новин, які мають назви, що звучать як назви газет що зарекомендували себе, і це може ввести в оману читачів», — сказала аналітик NewsGuard Маккензі Садегі.

Читайте також: Гарріс назвала Трампа боягузом, його команда бурхливо зреагувала

Раніше BBC під час розслідування з'ясувало, що сайти з мережі Дугана поширювали інформацію про те, що перша леді України Олена Зеленська під час візиту до Парижа у червні нібито придбала за кошти американської військової допомоги спортивний автомобіль Bugatti Tourbillon за 4,5 мільйона євро.

Газета The New York Times зазначає, що 51-річний Дуган, який отримав політичний притулок у Москві, є ключовим гравцем у дезінформаційних операціях Росії проти Заходу.

Як повідомляв Укрінформ, 13 липня в Пенсільванії під час мітингу на Трампа було вчинено замах, внаслідок якого загинула одна особа, експрезидент дістав незначне поранення правого вуха. Стрільця ліквідував снайпер Секретної служби.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-