Штайнмаєр закликав німців не забувати історію та відповідальність

Штайнмаєр закликав німців не забувати історію та відповідальність

Укрінформ
Німці не мають права забувати темні сторінки свого минулого, щоби не допустити повторення їх у майбутньому.

Про це заявив федеральний президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр 22 серпня на відкритті відбудованої вежі історичної Потсдамської гарнізонної церкви, передає кореспондент Укрінформу.

Глава держави зазначив, що жахлива війна на знищення, в яку націонал-соціалісти втягнули світ, жорстокі злочини, руйнування та катастрофи закінчилися лише тоді, коли союзники звільнили Німеччину.

«Для мене особливо важливо, … щоб ми не замовчували історію, щоб ми не виключали нічого, що може бути неприємним. Це наша історична відповідальність. І це завдання, яке ми всі тут маємо як суспільство. Відбудована вежа закликає нас пам’ятати, відрізняти, але точно не забувати… Ми не ігноруємо темні сторони минулого, але робимо їх видимими, щоб вчитися на них», - сказав Штайнмаєр.

Він привітав жваву дискусію щодо реконструкції гарнізонної церкви, яка точилася десятиліттями і яку президент вважає «свідченням критичного історичного усвідомлення».

Політик також акцентував на деяких негативних тенденціях, які можна спостерігати в німецькому суспільстві, як зневага до демократії та її інституцій, захоплення авторитаризмом, надмірний націоналізм.

«Це проблеми не вчорашнього дня, вони лякаюче актуальні», - застеріг він.

Президент підкреслив, що нова гарнізонна церква не повинна стати місцем поклоніння мілітаризму, націоналізму та авторитарній державі. Вона навпаки має нагадувати про катастрофу, яку національне божевілля, расове божевілля та політика завойовництва принесли Німеччині та Європі.

«Ми рішуче виступаємо проти будь-яких спроб заперечити відповідальність Німеччини або дискредитувати нашу культуру пам’яті... Давайте працювати разом, щоб це місце стало тим, чим воно не було протягом більшої частини своєї історії: місцем демократії», - закликав глава держави.

У четвер в Потсдамі відкрили відбудовану вежу Гарнізонної церкви, церемонія супроводжувалася протестами.

Фото: Christian Ditsch/epd

Гарнізонна церква, яка підпорядковувалась німецькому кайзеру, була побудована в 1735 році. Вона відома, зокрема, тим, що саме перед нею в березні 1933 року президент Третього Рейху Пауль фон Ґінденбург потиснув руку новому рейхсканцлеру Адольфу Гітлеру. Церква згоріла під час бомбардувань союзників в 1945 році, незадовго до закінчення Другої світової війни. У 1968 році керівництво НДР з ідеологічних міркувань наказало підірвати храм. На початку 1990-х місцева громада, заснована колишнім офіцером бундесверу, почала збирати пожертви, але ініціатива зіткнулась з великим опором. Згодом протестантська церква заснувала власний фонд, який з 2017 року проводить реконструкцію.

Читайте також: Російська загроза не зникне сама собою - Штайнмаєр

Як повідомляв Укрінформ, федеральний президент ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр своїй промові в столиці Польщі напередодні 80-ї річниці початку Варшавського повстання, що відзначається 1 серпня, попросив вибачення у поляків за злочини націонал-соціалістів у роки Другої світової війни.

Перше фото: Christoph Soeder/dpa

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-