МЗС Казахстану викликало білоруського посла після заяв Лукашенка

МЗС Казахстану викликало білоруського посла після заяв Лукашенка

Укрінформ
МЗС Казахстану викликало посла Білорусі Павла Утюпіна і закликало білоруську сторону «об'єктивно оцінювати позицію Астани щодо процесів, які відбуваються» після заяв Олександра Лукашенка про те, що деякі країни «хочуть щось узяти від Росії і нічого не дати».

Про це повідомляє Радіо Азаттик із посиланням на пресслужбу казахстанського МЗС від 21 серпня, передає Укрінформ.

Як повідомляє відомство, міністр закордонних справ Казахстану Мурат Нуртлеу наголосив, що Казахстан проводить «збалансовану і мирну зовнішню політику відповідно до Статуту ООН і основоположних норм міжнародного права».

Заяві МЗС Казахстану передує інтерв'ю авторитарного лідера Олександра Лукашенка російському пропагандистському телеканалу «Россия», в якому той розкритикував зовнішню політику кількох країн, зокрема Казахстану.

«Ми (в Білорусі – ред.) не починаємо викручуватися, як деякі наші пострадянські держави. Від Росії хочуть щось узяти, а натомість нічого не дати. Так справа не піде. Цей час недалеко, коли прийдете ще до тієї ж Росії і будете просити підтримки й допомоги», - заявив Лукашенко.

Він нагадав, що коли в Казахстані «щось сталося» (маючи на увазі протести у Казахстані у січні 2022 року), Астана звернулася «не до Китаю, Індії або Пакистану», а до Росії та Білорусі.

«Ось «Путін, Лукашенко, допоможіть!» І ми перекинули туди (сили ОДКБ у січні 2022 року - ред.) протягом половини дня - наші вже літаки там приземлялися в Казахстані. Втихомирили», - сказав Лукашенко, додавши, що «складеться ситуація», за якої до Москви і Мінська знову буде направлено прохання про допомогу, але «ніхто вам на допомогу не прийде».

Читайте також: Казахстан не збирається дотримуватися всіх санкцій проти Росії

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв у інтерв'ю на початку року заявив, що в січні 2022 року Казахстан звернувся по допомогу не до Росії, а до ОДКБ. До складу цієї організації з центром у Москві входять шість країн: Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан, Росія і Таджикистан.

Як повідомляв Укрінформ, вчора, 21 серпня, на це ж інтерв’ю Лукашенка відреагували у Вірменії: в Єревані протестувальники закидали будівлю посольства Білорусі яйцями, помідорами та картоплею після зневажливих заяв Лукашенка про те, що «Кому вірмени потрібні, крім нас? Нікому вони не потрібні».

Фото: Радіо Азаттик

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-