У Фінляндії кліматичні активісти подали до суду на уряд за недостатню протидію зміні клімату

У Фінляндії кліматичні активісти подали до суду на уряд за недостатню протидію зміні клімату

Укрінформ
У Фінляндії група екологічних та правозахисних організацій подала позов проти уряду Петтері Орпо за недостатні кроки керівництва країни для протидії змінам клімату.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Yle.

"Група екологічних та правозахисних організацій подала до суду на уряд прем’єр-міністра Петтері Орпо через те, що вони вважають недостатніми дії для боротьби зі зміною клімату", - йдеться у повідомленні.

Фінська асоціація охорони природи, Грінпіс, ​​Amnesty, Фінська асоціація природи, правозахисна організація Finnish Sámi Youth та Climate Parents Finland подали спільну скаргу до Вищого адміністративного суду.

Організації вважають, що уряд порушує закон, оскільки Фінляндія задекларувала як свою національну мету стати вуглецево-нейтральною до 2035 року.

Організації вказують, що недостатні дії уряду ставлять під загрозу виконання шести секцій закону та можуть вважатися також порушенням базових прав, оскільки стан довкілля прямо впливає на життя та здоров’я людей.

Вони вимагають, щоб уряд швидко почав робити достатньо для виправлення поточної ситуації.

Міністерка довкілля раніше цього літа також визнавала певне відставання Фінляндії від заявлених планів.

Згідно з угодами ЄС про розподіл тягаря, Фінляндія зобов’язалася вдвічі скоротити кліматичні викиди до 2030 року, де транспорт є найбільшим джерелом викидів.

Читайте також: Найтеплішим в історії може стати 2024 рік - науковці

На думку організацій, які беруть участь у судовому оскарженні, бездіяльність уряду ставить під загрозу виконання шести статей Закону "Про зміну клімату", а також порушує фундаментальні права та права людини.

"Ми вимагаємо, щоб уряд вжив швидких та адекватних заходів для досягнення кліматичних цілей", — сказала кліматичний експерт Фінської асоціації охорони природи Ханна Ахо в четвер на пресконференції.

Як повідомляв Укрінформ, у Великій Британії п’ятеро кліматичних активістів були засуджені до п'яти років ув'язнення за планування акції протесту, що спричинила затори та заблокувала рух на одній із ключових автомагістралей у Лондоні.

Фото: Dani Branthin / Yle

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-