Більшість нідерландців підтримують надання військової допомоги Україні

Більшість нідерландців підтримують надання військової допомоги Україні

Опитування
Укрінформ
Переважна більшість громадян Нідерландів (65%) продовжують виступати за надання військової допомоги Україні через російське повномасштабне вторгнення, але підтримка щодо прийому біженців скорочується.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на De Volkskrant, що наводить результати опитування, проведеного дослідницьким центром Ipsos I&O.

“У країні, як і раніше, існує значна підтримка нідерландцями українського військового опору російському вторгненню. На цей час Нідерланди надали зброї та іншої військової підтримки на суму 3,1 мільярда євро. Переважна більшість (65%), як і раніше, підтримують цю допомогу”, - йдеться у повідомленні.

Водночас політику прийому біженців з України підтримують нині “лише 42% нідерландських виборців”.

Читайте також: Україна отримає цього літа танки Leopard, які закупили Нідерланди та Данія

Зазначається, що у березні 2022 року, коли повномасштабна війна Росії в Україні тільки розпочалася, підтримка політики прийому біженців була майже удвічі більшою. Тоді 78% нідерландців підтримали цю політику, яка означає, що українцям в ЄС пропонується “негайний захист” через війну в Україні.

Через кілька місяців підтримка впала приблизно до 60% і залишалася на цьому рівні до осені 2023 року, після чого почала знову поступово знижуватися. У жовтні 2023 року підтримка впала до 49%, а на цей час цей показник скоротився до 42%.

Результати опитування свідчать, що існують великі відмінності між прихильниками різних партій. Так, лише 20% виборців PVV (Партія свободи) підтримують політику прийому, 32% прихильників BBB (Фермерсько-громадянський рух), 44% прихильників VVD (Народна партія за свободу і демократію), 50% прихильників NSC (Новий соціальний контракт). При цьому у квітні 79% виборців NSC підтримували цю політику. Найбільше підтримують прийом біженців виборці партії VOLT – 90%, GroenLinks-PvdA (Зелені ліві - Трудова партія) та D66 (Демократія 66) - обидві 73%.

Читайте також: У Нідерландах заявляють про кризу із притулком для біженців

Дослідницький центр Ipsos I&O минулого тижня проводив відповідне опитування серед 1880 респондентів.

Як повідомляв Укрінформ, у нідерландському Утрехті з 19 серпня 2024 року через переповнення на невизначений термін закритий центральний пункт прийому біженців з України.

У лютому цей пункт прийому також тимчасово закривався для новоприбулих через переповнення. Там ночували 154 людини, хоча місць було лише для 140.

Фото з сайту clarusapex.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-