Арешт Дурова як нагадування про небезпеки, що криються в Telegram

Арешт Дурова як нагадування про небезпеки, що криються в Telegram

Укрінформ
Різні аспекти затримання у Франції IT-магната російського походження

Арешт у Франції засновника Telegram Павла Дурова та наступне висунення французькою прокуратурою довгого списку обвинувачень спричинило інформаційний вибух у світі.

На початку року в Укрінформі виходив важливий матеріал, в якому докладно розповідалося про ризики, які несе воюючій Україні популярність Telegram’а, некритичне ставлення до нього. Тепер повертаємося до теми в нових обставинах.

НЕЩОДАВНІ КРЕМЛІВСЬКІ АКТИВНОСТІ ЩОДО ТЕLEGRAM

Але почнемо з передісторії, причому не французької, а російської.

Так вийшло, що якраз останніми днями довкола Telegram крутилися одразу кілька цікавих сюжетів. Минулого тижня, точніше в середу, в Росії були зафіксовані збої в роботі месенджерів. Ішлося про WhatsApp, Telegram і ще кілька сервісів. Роскомнагляд заявив про масштабну DDoS-атаку на російських операторів зв’язку.

Російські опозиційні медіа, навпаки, сказали, що це більше схоже на намагання включити «режим антимесенджер». Відтак швидко пригадалося, що подібний сценарій розвитку подій був у 2018 році, коли Дуров сварився з російською владою і на нього чинився тиск. Тоді Роскомнагляд намагався блокувати Telegram, а далі блокування «телеги» розхитувало в рунеті роботу й інших ресурсів. От і цього разу Роскомсвобода, яка має значний досвід у відслідковуванні подібних ексцесів, однозначно заявила, що події 21 серпня – це спроба заблокувати Telegram.

А тепер почнемо відмотувати плівку назад. 18-19 серпня Путін перебував з візитом у Баку. І туди ж у той самий час за дивним збігом обставин прибув Дуров. У російських інсайдерських Telegram-каналах (які мають сталі зв’язки з російською владою та силовиками) з’явилася інформація, що за кілька днів до візиту чиновники адміністрації президента РФ запропонували Путіну організувати зустріч із головою Telegram, але Путін відмовився. Ні тему ймовірної зустрічі, ні причину відмови джерела називати не стали.

Відмотаємо ще на кілька днів назад. Позаминулого тижня в Росії на тлі «подолання паніки» в Курській області, спричиненої критичними публікаціями Z-блогерів у (знову ж таки) Telegram-каналах, почалося обговорення необхідності більш жорсткого керування цим месенджером. Зокрема – в прикордонних з Україною областях, та й в усій Ерефії.

САМОВИКРИВАЛЬНИЙ ДІАЛОГ У ПРОПАГАНДИСТСЬКОМУ ТОК-ШОУ

І тут варто навести показовий діалог з пропагандистської програми «Место встречи» на НТВ. Спілкуються один із таких Z-блогерів Кіріл Федоров та ведучий Андрій Норкін (колишній ліберальний журналіст, який однак не розрахував – і не розрахувався – з іпотекою, після чого пішов у пропагандисти).

Федоров: По-перше, хочу сказати всім тим, хто хоче заблокувати Telegram, буквально вчора ми наводили «Іскандери» по Telegram. Артилерія наша наводиться по Telegram, авіація наша наводиться по Telegram. Подобається це комусь чи ні, це – реальність!

Норкін: А розділити не можна? Хороший Telegram залишити, а неправильний…

Федоров: Не можна!».

Отже, як виглядає ситуація з російського боку. Попри ефективне використання цього месенджера російськими військовими та пропагандистами (через анонімні канали), Кремль дратувала надмірна незалежність дуровського витвору. Почалися погрози. Дуров, який нещодавно розповідав у інтерв’ю Такеру Карлсону, що воліє «сидіти на двох стільцях», поквапився вирішити проблеми з хазяїном головного стільця Росії. Той відмовився. Після чого почалися попереджувальні блокування.

І… далі стався арешт. Цікаво, що Дуров затримався в Азербайджані на цілий тиждень. Лише в суботу він вилетів, але не в Дубай, де в нього безпечна резиденція, а у Францію. Хоча знав, що у цій країні, паспорт якої він має з 2021 року, в нього вже є деякі проблеми. Чому так – ще одне запитання, яке поки що без відповіді.

ДОВГИЙ СПИСОК ОБВИНУВАЧЕНЬ ПАРИЗЬКОЇ ПРОКУРАТУРИ

В очікуванні списку обвинувачень, які паризька прокуратура оприлюднила в понеділок увечері, головним (принаймні з українського боку) було питання, чи буде там співпраця зі спецслужбами країни-агресора або порушення антиросійських санкцій?

Ні, немає. Хоча перелік і без того довгий – засновнику платформи інкримінується дюжина злочинів. Ось вони (у спрощеному вигляді):

► співучасть в адмініструванні онлайн-платформи для проведення незаконних операцій організованих груп;

► відмова передати на запити правоохоронних органів інформацію, необхідну для проведення розслідувань;

► співучасть у зберіганні порнографічного контенту з неповнолітніми;

► співучасть у розповсюдженні такого контенту;

► співучасть у поширенні та зберіганні наркотиків;

► співучасть у кіберзлочинах;

► співучасть у шахрайстві у складі організованого злочинного угруповання;

► злочинна змова з метою скоєння тяжкого злочину;

► відмивання грошей;

► надання криптологічних послуг без ліцензії;

► постачання криптологічного обладнання без попереднього декларування;

► імпорт такого обладнання.

Легко побачити, що висунуті обвинувачення можна поділити на три групи. Перша – це недостатньо ретельне адміністрування щодо злочинних груп у Telegram. Друга – це відмова від більш тісної співпраці із силовими структурами Франції, що одночасно трактується як співучасть у злочинній діяльності, яка велася на цій платформі (воно ж – «змова»). Третя – це обвинувачення навколо телеграмівської криптовалюти Toncoin.

Фото: facebook.com/durov
Фото: facebook.com/durov

СУПУТНІ ПОЯСНЕННЯ ОФІЦІЙНОЇ ОСОБИ, ЯКІ ЗДАЛИСЯ ДИВНИМИ

Що тут скажеш: список імовірних злочинів – великий, можливі покарання – вагомі. Але треба враховувати, що буде конкурентний розгляд усього цього, і Дуров матиме сильних адвокатів.

Водночас деякі додаткові пояснення з французького боку наразі виглядають дещо дивно. Наприклад, генсек французької агенції при МВС країни Ofmin (експертне бюро з протидії насильству над неповнолітніми) Жан-Мішель Берніго в соцмережі LinkedIn заявив, що справа проти засновника Telegram пов’язана з поганою модерацією контенту в месенджері, особливо щодо дитячої порнографії. І далі Берніго порекомендував зацікавленим особам, щоб краще зрозуміти проблему, подивитися документальний фільм про поширення педофільського контенту в… Інстаграмі (що належить корпорації Meta та Марку Цукербергу).

Ефект вийшов прямо протилежний тому, щоб «краще зрозуміти проблему»: радше пояснення, яке спантеличує. Скандал із просуванням педофільського контенту в Інстаграмі вирував у червні минулого року. Тоді ж Meta визнала помилку та вжила якихось заходів. Принаймні до арештів не дійшло. Тому шанувальники «телеги», звісно, можуть запитати: а чому ж цього разу дійшло до арешту?..

Парадоксальним чином подібне недолуге пояснення офіційної особи зайвий раз показало деяку неоднозначність, хиткість висунутих проти Дурова обвинувачень.

КРЕМЛІВСЬКА ВЛАДА ЧАСТКОВО «ЗА», ЧАСТКОВО «ПРОТИ»

Ще цікавіше з підтримкою та критикою засновника Telegram у російському середовищі – як провладному, так і опозиційному. І там, і там стався справжній розкол.

Хоча в одному прокремлівські співають в унісон. Це щодо репетування на прикладі Дурова про «утиск свободи слова на Заході» (ніби не в Росії щойно обговорювалося та частково здійснювалося блокування месенджера). А от далі заяви розходяться. Омбудсвумен Москалькова Павла Дурова рішуче захищає, а пропагандсвумен Симоньян – зловтішається, обзиваючи «Полем дю Ровим».

Z-військкори – гучно за нього (вже й на снарядах пишуть «Zа ДуроVа»), а православний олігарх, власник телеканалу «Царьград» Костянтин Малофеєв ображено згадує, як злий, жадібний айтішнік колись не дав йому об’єднати в одну систему ВКонтакте та Ростелеком і Яндекс, що, мовляв, стало би потужною альтернативою Ютубу (дуже сумнівно). І відтак завершив:

«Хотілося б перефразувати відомий вислів "народ, який не бажає годувати свою армію, годуватиме чужу": власник інтернет-ресурсу, який не бажає співпрацювати зі своїми спецслужбами, працюватиме на чужі».

Щодо того, що Дуров не співпрацював з російськими силовиками, – звісно, брехня. Контактував і періодично йшов на поступки, але не так часто і не в такому масштабі, як хотілося б Москві, а тією ж мірою, що й у спілкуванні із західними спецслужбами. В цьому, власне, і полягала дуровська політика «сидіння на двох стільцях».

Але тепер перебування Дурова за ґратами в країні НАТО вже викликало в Ерефії побоювання, чи не віддасть він ключі шифрування месенджера. Як же ж тоді наводити «Іскандери», артилерію та авіацію?

З огляду на можливість такого розвитку подій, уже зараз чиновникам рекомендовано чутливу інформацію через Telegram не надсилати.

АРЕШТ ДУРОВА ЯК ПОШУК «БАЛАНСУ ІНТЕРЕСІВ» – СЛІДКУЄМО

Серед російської опозиції голоси теж розділилися. Багато хто, наприклад, діячі постнавальненського ФБК, вдячні зручному месенджеру за можливість поширювати інформацію, за те, що він не злив весь месенджер силовикам. Інші, наприклад, рада каспаровського Форуму вільної Росії, підготували спеціальну заяву, в якій жорстко засудили дуровський Telegram за те, що він став «знаряддям війни» як у сенсі поширення мілітаристської пропаганди, так і прямого керування військами, координації дій підрозділів.

Утім, є й середня лінія, яка полягає в тому, що західні спецслужби теж не ідеальні. І зараз на прикладі «телеги» йде пошук «балансу інтересів», щоби спецслужби, нехай і демократичних країн, не отримували повного контролю над усім та усіма. Але при тому все ж таки мали більші важелі для боротьби зі злочинними діями.

У цілому виглядає так, що відкриття провадження проти Дурова та його месенджера на Заході було неминучим. Бо між спецслужбами демократій і диктатур є принципова різниця. Відповідно, бути рівновіддаленими від них неправильно, та й неможливо. Це непогано сформулював Христо Грозєв:

«Його [Дурова] неспівробітництво з ФСБ на користь свободи слова, на жаль, повністю нейтралізується його неспівробітництвом ні з ким, щоб зупинити використання ТГ для всього жахливого. То був його вибір. Чи можна було робити одне і не робити іншого?». (Ну хіба що слово «неспівробітництво», повторюся, виглядає тут надто категорично – насправді співробітництво було та є, але дуже обмежене).

Дивним чином Telegram Дурова виявився дуже схожим на структуру з іншої сфери – «Ехо Москви» Венедиктова. І те, й інше заявлялося як майданчик для спілкування всіх зі всіма – без розбору. Але в часи великих гарячих війн таке стає неможливим – через поляризацію сторін.

Справа Павла Дурова та його Telegram тільки почалася. Нас очікують ще багато подій і несподіванок. Але для України та українців один позитивний момент у цій історії вже є. Нам сильно та переконливо нагадали про походження «телеги» та небезпеки, яку вона несе. Пам’ятаймо про це.

Олег Кудрін, Рига

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-