Візит глав країн Балтії до Кишинева був важливим з огляду на вибори президента Молдови - експерт

Візит глав країн Балтії до Кишинева був важливим з огляду на вибори президента Молдови - експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Візит президентів Латвії, Литви й Естонії на святкування Дня незалежності Молдови напередодні виборів Президента цієї країни був дуже важливим, оскільки для підтвердження європейського шляху Молдови зараз кожні вибори є вирішальними.

Таку думку висловив кореспонденту Укрінформу латвійський експерт Алекс Григор'євс.

«У Молдові очікуються вибори (президентські, 20 жовтня, - ред.), а кожні вибори в Молдові, як до останнього часу і в Україні, вирішальні. Проросійські діячі та партії все ще популярні тут, і людина може бути одночасно постійним слухачем молдавського фольклору, з рідною молдавською (вона ж румунська) мовою і прихильником російського світу – ситуація, яку важко уявити в Балтії», - розмірковує Григор’євс.

На його думку, «шлях до Європи, повернення до європейської історії та реальності – єдине, що об'єднує більшість молдаван». Відповідно завданням президентів країн Балтії, яке вони ставили перед собою скоординовано відправляючись у Кишинів, було «показати громадянам цієї країни, де той шлях і з ким він - точно не з Росією».

Одночасний приїзд лідерів країн Балтії до Кишинева нагадав Григор’євсу про події 2008 року, коли під час нападу Росії на Грузію до Тбілісі прилетіли глави країн Балтії та Польщі. «Подібність символічна, але за нею стоїть реальна та послідовна підтримка шляху народів Молдови, України та Грузії до Євросоюзу, а також солідарність у протистоянні російській агресії, відкритій та прихованій», - резюмував експерт.

Як повідомляв Укрінформ, 27 серпня президенти Латвії, Литви й Естонії Едгарс Рінкевичс, Гітанас Науседа та Алар Каріс на урочистостях до Дня незалежності Республіки Молдова підтвердили рішучу підтримку прагненню цієї країни до ЄС та підписали відповідну декларацію.

Під час робочого візиту була передбачена зустріч із президенткою Молдови Маєю Санду, але вона не відбулася через її хворобу на COVID-19. Натомість три президенти зустрілися з молдовським прем'єр-міністром Доріном Речаном.

Читайте також: У Молдові відмовили в реєстрації ініціативній групі кандидата у президенти, яка підтримує Путіна

Алекс Григор'євс – заступник керівника центру Балтійсько-Чорноморський Альянс. 1996-2013 рр. працював у National Democratic Institute (США), представляючи його на найвищому рівні у пострадянських країнах (Україна, Росія, Азербайджан, Молдова), а також був керівником напряму «Євразія» до Development Transformations (США).

Як повідомляв Укрінформ, президенти країн Балтії на урочистостях до Дня незалежності Республіки Молдова підтвердили підтримку прагненню цієї країни до Євросоюзу та підписали відповідну декларацію.

Фото з сайту euneighbourseast.eu

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-