Сербія купить у Франції 12 бойових літаків за 2,7 мільярда євро

Сербія купить у Франції 12 бойових літаків за 2,7 мільярда євро

Укрінформ
Сербія підписала із Францією угоду на купівлю 12 винищувачів Rafale за 2,7 мільярда євро.

Як повідомляє Укрінформ, про це пише Reuters.

У рамках домовленостей Сербія отримає також запасні деталі й двигуни до літаків.

Сербія володітиме десятком нових літаків <...> це суттєво підвищить операційні спроможності нашої армії. Ми раді приєднатися до клубу Rafale”, - заявив президент Сербії Александар Вучич після церемонії підписання угоди.

Зазначається, що це придбання, оголошене під час візиту до Белграда президента Франції Еммануеля Макрона, сигналізує кардинальну зміну безпекової та політичної позиції Сербії та її відхід від Росії - традиційного союзника та постачальника зброї.

За словами Макрона, Європі потрібна сильна й демократична Сербія, а Белград потребує “сильного й суверенного Євросоюзу”. “У цьому контексті обрання Сербією літаків Rafale це - очевидний вибір довготермінового альянсу між нашими двома державами”, - сказав Макрон.

Читайте також: У Белграді десятки тисяч людей протестували проти видобутку літію

Натомість Вучич не уточнив, коли саме його країна отримає літаки, але запевнив, що не ділитиметься технологіями Rafale із Москвою. “Ми не російські шпигуни, аби передавати їм технології. Ми заплатили за них грошима громадян Сербії”, - наголосив президент.

Reuters зауважує, що придбання цих літаків - найбільша операція з купівлі Сербією озброєння з часів розпаду її союзу з Чорногорією у 2006-му році.

Як повідомляв Укрінформ, Румунія та Сербія підписали меморандум про будівництво газового інтерконектора.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-