Естонія закликає зняти обмеження на використання Україною західної зброї

Естонія закликає зняти обмеження на використання Україною західної зброї

Укрінформ
Міністр оборони Естонії Ханно Певкур закликає партнерів зняти обмеження на використання зброї, яку вони передали Україні.

Про це він сказав перед початком неформальної зустрічі голів оборонних відомств ЄС, передає кореспондент Укрінформу.

«Я дуже сподіваюсь, що всі зрозуміють важливість надати українцям можливість воювати, використовуючи усі системи, боєприпаси, ракети, які ми їм передаємо», - сказав Певкур.

Він відзначив прогрес ЗСУ в Курській області та мужність українців, але звернув увагу на те, що вони воюють «лише одною рукою». «А другу руку тримають за спиною, на жаль, адже не мають можливості використовувати всі озброєння, які вони мають, і вони не мають усіх систем, які могли би використовувати», - зазначив міністр і провів паралель з боксом, де можна вести поєдинок лише однією рукою, коли твій супротивник використовує обидва кулаки.

Інше важливе питання, пов’язане з Україною, яке обговорюватиметься в Брюсселі, – механізм European PeaceFacility. Певкур висловив сподівання, що Угорщина, яка наразі головує в Раді ЄС, припинить блокувати виплати в рамках цього механізму.

Стосовно використання заморожених російських активів на закупівлю озброєнь для України, ЄС, за словами естонського політика, робить добрий прогрес.

Ще одним питанням є підготовка солдатів ЗСУ. За словами Певкура, всі розуміють, що Росія буде дуже сильно тиснути восени, перед другим Мирним самітом, щоби зруйнувати українську інфраструктуру. Тому наразі Україна особливо потребує всіх сил, зокрема, людського ресурсу, отже, її партнери повинні бути взмозі наростити масштаби навчання солдатів. Глава МО Естонії визнав при цьому, що в питанні щодо проведення навчання на території України серед партнерів досі немає консенсусу, оскільки з цим пов’язані ризики також для самих інструкторів. Водночас політик вважає, що цілком можна тренувати в Україні невеликі групи бійців, зокрема, в галузі розмінування.

Наразі головним Певкур вважає у принципі надати українцям сигнал щодо можливості навчання партнерами такої кількості бійців, як вони потребуватимуть.

«Ми маємо зробити все можливе, щоби допомогти українцям перемогти в цій війні», - підсумував очільник естонського оборонного відомства.

Читайте також: Далекобійні удари, ППО і своєчасна допомога: Кулеба у Брюсселі зустрівся з Боррелем

Неформальна зустріч голів Міноборони країн ЄС проходить у Брюсселі 30 серпня.

Фото: Minister of Defence Estonia 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-