У ЄС пов'язують розвиток відносин із Туреччиною з вирішенням кіпрського питання

У ЄС пов'язують розвиток відносин із Туреччиною з вирішенням кіпрського питання

Укрінформ
Європейський Союз сподівається на відновлення процесу діалогу з Туреччиною для пошуку шляхів вирішення всіх проблемних питань, зокрема кіпрського.

Про це заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Будемо сподіватися, що це запрошення міністра закордонних справ Туреччини на нашу зустріч стане першим кроком для відновлення процесу діалогу з метою пошуку вирішення всіх проблем, зокрема кіпрської”, - сказав Боррель.

У Брюссель на неформальну зустріч міністрів закордонних справ уперше за 5 років був запрошений очільник МЗС Туреччини.

Високий представник ЄС зазначив, що, попри позитивний тон дискусій, не було визначено конкретного графіка для просування Туреччини в процесі членства в ЄС.

«Туреччина є країною-кандидатом і буде такою й надалі», - підкреслив він.

У свою чергу міністр закордонних справ Туреччини Хакан Фідан наголосив на прихильності Туреччини просуванню позитивного порядку денного у відносинах з ЄС. Він також зауважив, що прогресу у відносинах можна було б ефективніше досягти завдяки конструктивному підходу з боку ЄС, який не залежить виключно від вирішення кіпрського питання.

Читайте також: ЄС хоче розвивати відносини з Туреччиною і відновити переговори у кіпрському питанні

Як повідомляв Укрінформ, острів Кіпр був розділений на дві частини в 1974 році – після турецької інтервенції, яка сталася внаслідок перевороту в Нікосії, що мав на меті об’єднання з Грецією. Туреччина окупувала північну частину Кіпру, де пізніше була проголошена невизнана держава Північний Кіпр (її незалежність визнає тільки Туреччина). Місто Нікосія (столиця Кіпру) розділена також на дві частини. ЄС у квітні цього року заявив, що зацікавлений у відновленні переговорів щодо кіпрського врегулювання.

29 серпня у Брюсселі пройшла неформальна зустріч міністрів закордонних справ країн Євросоюзу, на яку після 5-річної перерви також було запрошено міністра закордонних справ Туреччини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-