Путін не поїхав на ювілей Уфи, боючись падіння рейтингу в Башкортостані - експерт

Путін не поїхав на ювілей Уфи, боючись падіння рейтингу в Башкортостані - експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Глава РФ Володимир Путін не поїхав, як анонсувалося, на святкування 450-річчя столиці Башкортостану Уфи (30-31 серпня), боячись зменшити свій рейтинг у неспокійній республіці з непопулярним місцевим керівником.

Таку думку висловив кореспондентові Укрінформу керівник Комітету Башкирського національного руху в екзилі Руслан Габбасов.

«Башкортостан – республіка з протестним потенціалом, якою керує непопулярний керівник Радій Хабіров. За п'ять років його правління були два великі спалахи протестів – з приводу гори Куштау (2020 рік) та у місті Баймак (початок 2024-го). Тому Путін і раніше неохоче їздив сюди, боячись падіння рейтингу», - розмірковує Габбасов.

Він пояснює, що незадоволення місцевого населення владою високе. Але наразі воно залишається в рамках розуміння, що «цар – добрий, бояри – погані». Приїзд Путіна на святкові заходи 30-31 серпня, публічна підтримка, яку він надавав би при цьому Хабірову, зменшили б рейтинг і самого Путіна. Тим більше зараз – на тлі загального невдоволення війною, її тягарями.

Читайте також: Несе обов'язок співпрацювати: у МКС прокоментували майбутній візит Путіна до Монголії

«Хабіров влаштовує Путіна у нинішній якості. Як непопулярний керівник, який своєю незграбною політикою сприяв спалахам протестів, але після цього сам жорстко придушив їх. І взагалі, виконує всі вказівки Москви», – сказав Габбасов.

Він також пояснив, що башкирський національний рух узагалі негативно ставиться до відзначення 450-річчя Уфи та відліку його історії від 1574 року. «Це була фортеця, заснована завойовниками, московським воєводою. Подібне святкування постулює імперську залежність від Москви. Адже в цьому місці поселення існували й раніше. Тому дивно вести відлік саме з приходу російської влади», – сказав лідер башкирського національного руху.

Читайте також: У Росії зростає невдоволення Путіним на тлі операції ЗСУ в Курській області - ISW

Руслан Габбасов – башкирський громадський діяч, один із лідерів башкирського національного руху. З кінця 2021 року живе в еміграції. 2022 року визнаний у РФ «іноземним агентом». Один із лідерів Форуму вільних народів Постросії, один із творців Ліги вільних націй.

Як повідомляв Укрінформ, восени 2023 року Комітет башкирського національного руху в екзилі заявив про створення Башкирської армії визволення на базі Збройних сил України.

Фото: epa.eu

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-