Що готує Україні новий політичний сезон у Канаді

Що готує Україні новий політичний сезон у Канаді

Укрінформ
Обмежені ресурси та внутрішні проблеми стримують допомогу Україні

Цього місяця після літніх канікул відкриється нова сесія парламенту Канади. До Оттави з усіх регіонів Канади повернуться депутати, які протягом літніх місяців слухали занепокоєння виборців у своїх округах. Серед тем, що протягом наступних пів року обговорюватимуться на парламентського пагорбі, кілька будуть пов’язані з Україною.

ВИБОРЧИЙ РІК?

Принциповою відмінністю цієї сесії парламенту від кількох попередніх буде її виборча спрямованість. Хоча чергові загальні парламентські вибори у Канаді заплановані на осінь наступного року, є вірогідність їх дострокового проведення. Чинний уряд, очолюваний Джастіном Трюдо, покладається у своїй роботі на коаліцію Ліберальної та Нової демократичної партій. Утім, дедалі глибші ідеологічні й інші розходження між цими партіями роблять коаліцію все більш крихкою. Не додає Трюдо впевненості й гучний програш кандидата від Ліберальної партії в одному із ключових округів під час довиборів у червні. Аби скористатися хитким становищем Трюдо, глава найбільшої опозиційної Консервативної партії Канади Пʼєр Полієв закликав Нову демократичну партію розірвати коаліційну угоду, зумовивши вибори восени вже цього року, а не наступного.

Фото: Adrian Wyld/The Canadian Press
Пʼєр Полієв / Фото: Adrian Wyld/The Canadian Press

Чи вдасться опозиціонерам (які суттєво випереджають у рейтингах владу) домогтися дострокових виборів, поки незрозуміло, але ця невизначеність змусить увесь канадський політикум перейти у “виборчий режим”. Зазвичай це означає зосередженість на внутрішніх питаннях і максимальне уникнення незручних зовнішніх проблем, здатних збентежити електорат. Для України це може мати негативні наслідки.

Фото: Getty Images
Фото: Getty Images

МІГРАЦІЙНА ПОЛІТИКА

Однією з перших “жертв” поточної заполітизованості стала міграційна політика Канади, яка до недавнього часу залишалася однією із найбільш відкритих до мігрантів країн світу. Хоча Канада досі планує щороку приймати сотні тисяч мігрантів, влада вже почала потроху прикривати двері для новоприбулих. Так, наприкінці серпня після дводенної виїзної урядової наради премʼєр-міністр Джастін Трюдо оголосив про значне скорочення кількості нових тимчасових робочих віз. Раніше уряд також наклав суттєві обмеження на кількість іноземних студентів, для яких Канада досі була одним із найпривабливіших міжнародних освітніх напрямів у світі.

Ці тенденції матимуть вплив і на українських шукачів притулку, яких після початку повномасштабного російського вторгнення прибуло до Канади близько 300 тисяч. Канада ще минулого року припинила приймати від українців нові заявки, а цьогоріч оголосила, що не має наміру оголошувати нові такі програми або продовжувати надавати українським шукачам притулку інтеграційні послуги після березня 2025 року. Хоча уряд залишив чинною тимчасову міграційну програму для українців, які мають близьких родичів-громадян Канади, надалі усі інші співвітчизники, охочі перебратися до Канади, муситимуть проходити стандартні процедури на рівні із потенційними мігрантами з усіх інших країн.

Загалом прецедент “преференційного” ставлення Канади до українських шукачів притулку створив певне напруження у країні, відомій принциповими підходами до рівності усіх перед законом. Уряду вже загрожує щонайменше один судовий позов із цього приводу, тому в подальшому він діятиме обачніше. У стінах парламенту не минеться без численних дискусій довкола національної міграційної политики, у тому числі й стосовно саме української міграції.

ВІЙСЬКОВА ПІДТРИМКА І ФІНАНСОВА ДОПОМОГА

Частково саме завдяки своїй давній політиці відкритих дверей для мігрантів Канада зараз є однією і найбільш дружніх до України держав світу. Близько 1,5 млн канадців мають українське походження, що дуже допомагає зберігати нашу країну високо у національному порядку денному. Канада уже давно публічно підтримує вступ України до НАТО й надає посильну військову допомогу. Після початку повномасштабного російського вторгнення уряд Канади, як і багатьох інших держав Заходу, розпочав нарощувати військові видатки. Хоча загалом опозиція до питання зміцнення оборони країни є слабкою, точаться активні дискусії щодо того, як саме і наскільки швидко витрачати додаткові кошти. За час повномасштабної війни канадські військові склади практично спорожніли, тож зараз країна не має фізичної змоги надавати Україні великі обсяги озброєння, як вживаного, так і нового. Ряд оголошених урядом ініціатив, зокрема щодо нарощування виробництва артилерійських снарядів, – дуже корисні Україні, але на їх реалізацію може знадобитися схвалення парламенту. Українські дипломати й громада докладають усіх зусиль, аби ці рішення були прийняті.

Зрозуміло, що обсяг військової допомоги прямо залежить від фінансових можливостей країни, а їх найкраще демонструє національний бюджет. Оскільки фіскальний рік у Канаді триває з квітня по березень, на осінь цього року припадає оприлюднення проміжного державного кошторису, який підіб’є підсумок уже витраченого й дасть розуміння того, на що держскарбниця може очікувати протягом наступних шести місяців. Якщо внесений урядом проміжний бюджет не отримає підтримки щонайменше половини депутатів, у країні будуть оголошені дострокові вибори. З огляду на важливість цього документа, до нього буде прикута значна увага у сесійній залі. Залежно від загального стану економіки країни уряд може потенційно збільшити фінансову підтримку Україні, але не виключене й зменшення, хоча наразі скорочення видається маловірогідним.

Власне, саме економіка домінуватиме над усіма дискусіями на парламентському пагорбі Канади. Двозначна інфляція, в яку країна поринула після пандемії COVID-19, зростання безробіття, житлова криза, значне підвищення вартості життя й загальний економічний спад гостро відчуваються в усіх куточках величезної країни. Опозиція закликає до скорочення державних видатків, а уряд уже почав їх поволі впроваджувати, зокрема практично припинивши наймати держслужбовців. Ці фактори, які прямо пов’язані із глобальною безпековою ситуацією, розхитаною вторгненням Росії до України, матимуть безпосередній вплив на рівень підтримки Канадою України. У поєднанні із “виборчими” настроями народних обранців, національна економіка вимагатиме значної уваги депутатів, затьмарюючи підтримку України.

ВИБОРИ У США

Не варто забувати й про іншу глобальну подію, яка матиме вагомі наслідки як для Канади, так і для України, і решти світу: вибори президента США. Канаду й Штати розділяє найдовший у світі державний кордон, який щодня перетинає товарів і послуг на понад 2,6 млрд доларів. Країни дуже тісно пов’язані не лише економічно, а й у культурному, соціальному та військовому аспектах. “Життя поруч із вами дещо схоже на сон зі слоном: незалежно від того, наскільки звір доброзичливий й врівноважений, все одно відчуваєш кожен його рух”, – сказав якось тодішній премʼєр-міністр Канади Пʼєр Трюдо президенту США Річарду Ніксону. Хоча ця фраза прозвучала більше півсторіччя тому, вона залишається актуальною досі, й від особистості майбутнього глави Білого дому певною мірою залежатиме й ситуація в Канаді. Щоб налагодити контакти з обома основними кандидатами, Канада регулярно відряджає до США різноманітні делегації й активно залучає інші канали комунікації. Вірогідно, вибори у США, навіть після оголошення їх результатів, залишатимуться основною темою дискусій щодо міжнародної політики у Канаді до кінця року.

САНКЦІЇ Й КОНФІСКАЦІЯ РОСІЙСЬКОГО МАЙНА

У питанні санкційного тиску на Росію Канада вже тривалий час знаходиться серед лідерів міжнародної спільноти, адже її санкційний перелік – один із найдовших у світі. Минулого року Канада стала першою державою Великої сімки, яка розпочала конфіскацію активів наближених до Путіна олігархів. Також триває процес передачі Україні вантажного російського літака, який з лютого 2022-го року застряг у аеропорту Торонто. Утім, найважливіше рішення може бути ухвалене цього року, якщо парламент Канади підтримає законопроєкт, що дозволяє конфісковувати суверенне майно держав, які грубо порушили міжнародне право. Законопроєкт було внесено до сенату, де він поволі торує свій шлях. Хоча у Канаді навряд чи зберігається багато російських активів, ухвалення цього законопроєкту може заохотити до подібних рішень інших союзників України.

ПОЛІТИЧНА ПІДТРИМКА

Обмеженість власних можливостей і ресурсів у певних сферах Канада намагатиметься бодай частково компенсувати гучною та твердою політичною підтримкою України. Члени всіх парламентських партій щиро переймаються долею України, тому з головної трибуни країни регулярно звучатимуть слова підтримки нашої держави. Сотням канадців, у тому числі депутатам та урядовцям, заборонений в’їзд до Росії через їх проукраїнську позицію, й перелік “невʼїзних” постійно розширюється. Варто очікувати на активну участь Канади у всіх міжнародних форумах, організованих Україною та її союзниками. Й хоча канадський парламент не відіграє вирішальної ролі у визначенні зовнішньої політики країни, депутати використовуватимуть кожну нагоду, аби нагадати Росії, як це свого часу зробив тодішній премʼєр Стівен Гарпер, “забиратися геть з України”.

Хоч як би було прикро, але на третьому році війни тема України у світі й Канаді зокрема, стала менш нагальною. Хоча канадці залишаються нашими надійними партнерами й чемпіонами серед усіх держав G7 у виділенні фінансової допомоги в перерахунку на душу населення, все ж у них є й власні проблеми, які потребують вирішення. Утім, історія наших взаємин переконує, що забезпечення перемоги України у війні з Росією залишатиметься високо у пріоритетах Канади. “Для мене перемога, звісно, означає перемогу над Путіним й вигнання його з України. Але вона також значить створення умов, що дозволять забезпечити українському народу тривалий мир”, – сказав цього року міністр оборони Канади Біл Блер. Сприяння у встановленні цього миру надаватимуть усі канадські депутати й суспільство загалом.

Максим Наливайко, Оттава

Перше фото: unsplash/kedar9

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-