Польща зобовʼязана збивати російські ракети і дрони над територією України - Cікорський

Польща зобовʼязана збивати російські ракети і дрони над територією України - Cікорський

Укрінформ
Польща зобовʼязана збивати російські ракети і дрони над територією України, якщо вони прямують у напрямку Польщі.

Про це в інтервʼю Financial Times сказав міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, передає Укрінформ. 

«Членство в НАТО не скасовує відповідальність кожної країни захищати власний повітряний простір, це наш конституційний обов’язок. Моя особиста думка полягає в тому, що коли ворожі ракети перебувають на курсі до нашого повітряного простору, то це було б актом законної самооборони (їх збиття у повітряному просторі України – ред.), тому що коли вони перетинають наш повітряний простір, ризик поранити когось осколками є значним», - підкреслив Сікорський. 

Глава польської дипломатії наполягав на праві збивати російські ракети у повітряному просторі України після того, як російський безпілотник 26 серпня нібито порушив повітряний простір РП і який досі шукають.

Польський міністр підкреслив, що ризик жертв у Польщі зростає, чим ближче до цілі ракета, яку перехоплює система ППО. Тому краще збивати її на значній висоті над Україною. Сікорський зауважив, що українці прихильно ставляться до цієї ідеї.

Читайте також: У Польщі піднімали винищувачі F-16 під час ракетного обстрілу України

Позиція МЗС Польщі відрізняється від позиції Міністерства національної оборони країни. Зокрема, заступник міністра національної оборони Польщі Павел Залевський після неформального засідання Ради міністрів оборони ЄС у Брюсселі 30 серпня заявив, що польська протиповітряна оборона не збиватиме російські ракети та ударні дрони над територією України. Польський урядовець зазначив, що країни ЄС та НАТО «не є сторонами у цій війні». Натомість Польща виступає за значне посилення оборонних можливостей України.

Залевський підкреслив, що Варшава не розглядає в жодному форматі, особливо двосторонньому, можливість збивати російські ракети чи безпілотники з території Польщі.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Київської міської військової адміністрації, зранку 2 вересня ППО знищила в повітряному просторі столиці більш як 10 крилатих ракет та близько 10 балістичних ракет, а також ударний безпілотник.

Президент Володимир Зеленський вважає, що деякі сусідні країни, зокрема Польща, могли б збивати російські ракети на заході України.

МЗС Польщі у коментарі Укрінформу повідомляло, що у РП з технічної та юридичної точок зору розглядаються питання щодо можливого залучення систем ППО до збиття російських ракет поблизу кордонів країни, але жодних рішень з цього приводу не ухвалено.

Читайте також: Збиття Польщею російських ракет і дронів в Україні викликає скепсис у НАТО - міністр оборони РП

Під час нещодавнього візиту до Києва президент Польщі Анджей Дуда заявляв, що у НАТО ще немає спільної думки щодо збиття російських ракет засобами країн Альянсу над територією України, але вони можуть дійти згоди з цього приводу.

За даними Оперативного командування ЗС Польщі, під час масованої атаки РФ на Україну 26 серпня один російський безпілотник залетів у Польщу з боку Червонограда Львівської області. Він перебував на радарах польської системи ППО упродовж приблизно пів години. Станом на сьогодні продовжуються його пошуки у Люблінському воєводстві країни. До цього під час ракетних обстрілів України повітряний простір РП кілька разів порушували російські ракети.

Фото: PAP

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-