У Польщі пояснили, чому не заарештували українця за підозрою у підриві «Північних потоків»

У Польщі пояснили, чому не заарештували українця за підозрою у підриві «Північних потоків»

Укрінформ
Польща не могла заарештувати громадянина України, щодо якого було видано європейський ордер про арешт за підозрою у саботажі проти газопроводів «Північний потік-1» і «Північний потік-2», оскільки чоловік не перебував на території Польщі.

Про це заявив в ефірі радіо ZET міністр юстиції Польщі Адам Боднар, передає Укрінформ. 

«Не було встановлено місця перебування цієї особи в Польщі… З боку німецьких служб було вжито кроки, але їх не можна було виконати з огляду на те, що цей чоловік не перебував на території Польщі», - заявив Боднар.

За даними німецьких ЗМІ, федеральний генеральний прокурор у справі про підрив газогонів Nord Stream ініціював видачу ордера на арешт українця, якого підозрюють у диверсії і який нібито проживав у Польщі.

Польська прокуратура заявила, що Польща отримала виданий Берліном європейський ордер на арешт, але підозрюваний уже залишив країну.

Радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк заявив, що Україна не причетна до вибухів на газопроводі «Північний потік», натомість Росія мала для цього всі можливості.

Читайте також: Уряд ФРН: Хто б не стояв за підривом Nord Stream, це не зашкодить відносинам між Берліном і Києвом

Наприкінці вересня 2022 року внаслідок вибухів на трубопроводах «Північний потік-1» та «Північний потік-2» біля острова Борнхольм у Балтійському морі розпочався витік на чотирьох ділянках газопроводів у виключних економічних зонах Данії та Швеції. Росія звинувачувала у підриві Україну й США.

Українська влада заперечила свою причетність до підривів. Про це заявляли, зокрема, Президент Володимир Зеленський та очільник ГУР Кирило Буданов.

Заперечила свою причетність і польська сторона, якій закидали пособництво. Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск, коментуючи події навколо розслідування вибухів на газопроводах «Північний потік», у середині серпня підкреслив, що усі ініціатори і покровителі «Північного потоку-1» і «Північного потоку-2» «єдине, що мають зробити сьогодні – вибачитися і сидіти тихо».

Фото: Euromaidan Warszawa

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-