Орбан «грає» за команду противника - глава МЗС Естонії про війну Росії проти України

Орбан «грає» за команду противника - глава МЗС Естонії про війну Росії проти України

Укрінформ
Міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкна заявив, що Угорщина на чолі з прем'єр-міністром Віктором Орбаном не діє так, як більшість західних країн щодо агресивної війни Росії в Україні, а перебуває на боці противника.

Про це повідомляє ERR, передає Укрінформ.

«Я думаю, що Орбан розмовляє зі своїми виборцями в Угорщині зовсім не так, як ми домовилися в Європі. На жаль, саме у цьому питанні Орбан справді почав грати за команду противника», - сказав Цахкна в інтерв’ю Välisilm на ETV.

Глава МЗС Естонії також відповів на запитання, чому Європейський Союз, у якому зараз головує Угорщина, нічого не може зробити щодо Будапешта. «Ми все ще щось можемо. Процедура за статтею 7 договору про Європейський Союз розпочалася, що означало б призупинення права голосу держави-члена. Я не вірю в те, що це станеться, оскільки для цього буде потрібна згода всіх 26 країн, але принаймні ми хочемо створити в найближчому майбутньому ситуацію, за якої 21 країна зможе рухатися вперед у цьому процесі», - сказав Цахкна.

Читайте також: Угорщина не пояснила ЄС, чому спростила в'їзд для росіян та білорусів

За словами естонського міністра, поведінка Орбана «ніякої користі не приносить», йому вдалося заблокувати чимало важливих рішень. «Наприклад, з приводу виділення коштів з Європейського фонду миру. Щоправда, ми все ж таки змогли знайти рішення і спрямувати 1,5 мільярда із доходу від заморожених російських активів в Україну. Але, звичайно, такі виступи, з зовсім іншою риторикою, які дозволяє собі Орбан, точно не роблять нас сильнішими», - наголосив очільник естонського зовнішньополітичного відомства.

Цахкна також висловив підтримку операції ЗСУ у Курській області. Він наголосив, що Естонія хотіла б, щоб країни Заходу зняли всі обмеження на використання Україною західної зброї. «Україна не може воювати зі зв'язаними за спиною руками і так перемогти у цій війні», - сказав естонський міністр.

Цахкна спрогнозував, що восени будуть представлені різні мирні ініціативи щодо припинення війни. Він додав, що Естонія разом із Аргентиною взяла на себе відповідальність забезпечити п'ятий пункт мирного плану Президента України Володимира Зеленського, який стосується принципу територіальної цілісності.

Як повідомляв Укрінформ, з 1 липня Угорщина перебрала головування в Раді ЄС на наступні пів року.

Високий представник ЄС Жозеп Боррель за підсумками неформальної Ради міністрів ЄС із закордонних справ заявив, що ЄС долатиме вето Угорщини на використання коштів Європейського фонду миру (ЄФМ) в обсязі понад 6 мільярдів євро для підтримки України, оскільки ці кошти призначені, зокрема, країнам-членам за вже надану Україні військову допомогу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-