Монголію за невиконання рішення МКС про арешт Путіна очікують незначні каральні заходи - юрист

Монголію за невиконання рішення МКС про арешт Путіна очікують незначні каральні заходи - юрист

Ексклюзив
Укрінформ
Рішення Монголії не здійснювати арешт Володимира Путіна за ордером Міжнародного кримінального суду може призвести лише до незначних каральних заходів, відповідно до чинної процедури в МКС.

Про це сказав юрист Микола Полозов у коментарі кореспондентові Укрінформу.

«Рішення Монголії не здійснювати арешт Путіна за ордером МКС є безумовно політичним. На нього вплинуло два критичні чинники. Перший - це відсутність будь-якої процедури виключення з міжнародного договору держави, що не виконує приписи МКС. Фактично, за невиконання ордера на арешт жодних санкцій не передбачено. Суд може лише передати питання про невиконання на розгляд Генеральної асамблеї держав-учасниць Римського статуту. Але Генеральна асамблея також не має жодних важелів впливу на національні суверенні юрисдикції», - пояснив Полозов.

За його словами, найсуворіше покарання на цьому рівні - позбавлення права голосувати з питань Генеральної асамблеї. Але й воно стосувалося лише держав - злісних неплатників внесків.

Полозов зазначає, що другий критичний чинник, який вплинув на рішення Монголії, - це її політична та економічна залежність від Росії та Китаю. «Виконання рішення МКС могло призвести до незворотних наслідків для Монголії, аж до військової агресії з боку РФ. Тому вкотре у боротьбі між ідеалами побудови кращого, безпечного світу та реальною політикою перемогла остання», - зазначив юрист.

Микола Полозов - російський адвокат, який нині живе в еміграції. Він захищав багатьох політичних в’язнів у РФ, в тому числі Ахтема Чийгоза, Ільмі Умерова та інших.

Як повідомлялося, 2 вересня Путін прилетів до Монголії з офіційним візитом. Це перший його візит у країну, яка ратифікувала Римський статут і яка має заарештувати російського лідера за ордером МКС.

Читайте також: Відмовою від арешту Путіна Монголія поставила під удар свою міжнародну суб'єктність - Костін

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі у березні 2023 року видав ордер на арешт Путіна за підозрою у незаконній депортації дітей і незаконному переміщенні українців у Росію.

У Міністерстві закордонних справ України у відповідь на рішення монгольської влади не арештовувати Путіна заявили, що Монголія тим самим розділила відповідальність за його воєнні злочини.

У Монголії заявили, що країна опинилася в ситуації енергетичної залежності, що ускладнює можливість арешту Путіна за ордером МКС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-