В ОБСЄ призначили тимчасове керівництво

В ОБСЄ призначили тимчасове керівництво

Укрінформ
Країни-учасниці ОБСЄ не спромоглися дійти консенсусу щодо призначення нового керівництва Організації, у зв’язку з чим з 4 вересня функції генерального секретаря та очільників трьох інститутів ОБСЄ виконуватимуть тимчасові виконувачі обов’язків.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті Організації з безпеки та співробітництва у Європі.

"Сьогодні чинний голова ОБСЄ, міністр закордонних та європейських справ і торгівлі Мальти Ян Борг поінформував 57 держав-учасниць, що за відсутності консенсусу щодо призначення нового керівництва ОБСЄ він вжив негайних заходів для забезпечення безперебійного функціонування Організації протягом цього перехідного періоду", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Борг уповноважив директора Центру запобігання конфліктам ОБСЄ, заступника голови Секретаріату ОБСЄ Кетрін Фірон тимчасово взяти на себе основні функції генерального секретаря ОБСЄ. "Ця домовленість, що набуде чинності 4 вересня 2024 року, діятиме до призначення нового генерального секретаря, забезпечуючи таким чином безперервне управління людськими, фінансовими та матеріальними ресурсами ОБСЄ в процесі виконання нею своїх повноважень", - зазначається у пресрелізі.

Крім того, чинний голова ОБСЄ запропонував свою повну підтримку старшим посадовим особам, відповідальним за забезпечення операційної безперервності трьох інститутів ОБСЄ протягом цього періоду.

Так, першій заступниці директора Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) Теа Джаліашвілі доручено забезпечити безперервне виконання мандату БДІПЛ до призначення нового директора. Директор Офісу верховного комісара ОБСЄ у справах національних меншин (ВКНМ) Марек Щигел має забезпечити безперервність поточних функцій свого Офісу до призначення нового верховного комісара, а директор Офісу представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Філіп Трембле відповідатиме за продовження поточної діяльності Офісу до призначення нового представника.

Зазначається, що Мальтійське головування в ОБСЄ "залишається відданим пошуку рішення, яке підтримує основні цінності багатосторонності і забезпечує функціональну і ефективну ОБСЄ".

Читайте також: Україна в ОБСЄ: Потрібно рішення партнерів про застосування далекобійної зброї по території РФ

Як повідомляв Укрінформ, під час Ради міністрів ОБСЄ у столиці Північної Македонії у грудні минулого року було ухвалено рішення про продовження повноважень чотирьох топпосадовців Організації, включаючи мандат генерального секретаря Гельги Шмід. Окрім генсека Гельги Шмід, на своїх посадах залишилися директор Бюро з демократичних інститутів та прав людини (БДІПЛ) Маттео Мекаччі, верховний комісар з питань національних меншин Кайрат Абдрахманов та представник з питань свободи ЗМІ Тереза Рібейро. Через позицію РФ їх мандат був продовжений лише на 9 місяців, а не на три, як це робилося раніше.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-