В Іспанії критикують прем'єра за призначення свого соратника очільником центробанку

В Іспанії критикують прем'єра за призначення свого соратника очільником центробанку

Укрінформ
Голова уряду Іспанії Педро Санчес стикнувся з жорсткою критикою з боку опозиції через призначення свого близького соратника керівником центрального банку країни.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Politico.

"Прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес призначив свого близького соратника головою центрального банку Іспанії, завершивши останню главу запеклої боротьби між двома найбільшими партіями країни за політичні призначення", - йдеться у повідомленні.

Призначення Хосе Луїса Ескріви, зараз міністра цифрової трансформації в лівому уряді меншості Санчеса, заповнює важливий вакуум в економічному істеблішменті країни. Але опозиційна правоцентристська Народна партія (ПП) чинить опір цьому рішенню, вважаючи, що такий крок підриває незалежність центрального банку.

"Ви не можете перейти від міністерства до керівництва Банком Іспанії" - сказав лідер ПП Альберто Нуньєс Фейхоо. "Там, де Санчес одноосібно ухвалив рішення, виникає нова колоніальна інституція", - додав він.

Як зазначається, уряд може призначати голову Центробанку та його заступника, але, в Іспанії існує негласне правило, що це має відбуватися у консенсусі з головною опозиційною партією.

У минулому уряд призначав керівника центрального банку, а опозиція обирала його заступника, причому обидва кандидати, як правило, були провідними економістами або технократами, а не політиками.

Своєю чергою прем’єр-міністр Санчес став на захист кандидатури Ескріви.

Міністр економіки Карлос Куерпо, незалежний кандидат, заявив парламенту вчора, що "Ескріва є ідеальним кандидатом на цю посаду... він має найкращі характеристики".

Читайте також: Прем'єр Іспанії Санчес буде свідком у кримінальній справі проти дружини

Куерпо раніше заявив парламентському комітету, що прозора структура банку захищає його від втручання уряду.

Як повідомляв Укрінформ, 24 квітня іспанський суд розпочав попереднє розслідування щодо можливого вчинення дружиною Санчеса - Бегоною Гомес корупційних дій. Того ж дня Педро Санчес вирішив на кілька днів відмовитися від виконання своїх обов’язків.

49-річна Гомес не обіймає державних посад та не є активною політичною діячкою. Вона вивчала маркетинг й була залучена до проєктів зі збору коштів та неурядових організацій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-