У РФ заарештували німецького режисера, автора фільмів про Литвиненка та Магнітського

У РФ заарештували німецького режисера, автора фільмів про Литвиненка та Магнітського

Укрінформ
Громадянин Німеччини російського походження режисер політичного документального кіно Андрій Некрасов був затриманий у Росії наприкінці серпня під час зйомок нового фільму. Його розмістили в центрі утримання іноземців і з часом відібрали телефон.

Про це повідомляє 5 вересня Deutsche Welle, передає Укрінформ.

Режисер та письменник Андрій Некрасов був затриманий у Смоленській області 24 серпня. Про це сам Некрасов повідомив DW, коли вдалося зв'язатися з ним телефоном. Він знаходиться в центрі утримання іноземних громадян. У 66-річного вихідця з РФ Некрасова є лише німецьке громадянство. У МЗС ФРН підтвердили, що з ним уже зв'язався представник посольства Німеччини в РФ.

За словами Некрасова, він знімав фільм у Смоленській області (режисер не уточнив подробиць про фільм і де саме його затримали). Відзняті кадри мали стати частиною дослідницького проєкту про Росію, пояснив режисер. Некрасов розповів, що його затримали співробітники ФСБ у цивільному, які стверджували, що він вів зйомку поряд із будівлею цієї спецслужби.

Далі, за словами Некрасова, російський суд визнав його винним у порушенні адміністративної статті про "незаконну професійну діяльність". Режисера засудили до арешту в центрі для утримання іноземців терміном до 90 діб, не зваживши на те, що режисер, як він стверджує, не знав, що поряд з місцем зйомки розташована будівля ФСБ і не планував її знімати.

Щодо Некрасова могли використати статтю 18.10 КоАП за незаконне провадження трудової діяльності в Росії, припустив юрист, який співпрацює з правозахисним проєктом "Перший відділ" (він просив не називати його ім'я, - ред.). Максимальне покарання за це – штраф та примусове видворення за межі країни. У такому разі суд має право визначити арешт до 90 діб - за цей час пристави повинні придбати квитки на транспорт та здійснити видворення правопорушника із забороною на в'їзд до РФ протягом п'яти років, уточнив юрист.

Проте Некрасов побоюється, що термін тримання під вартою можуть продовжити, він вважає, що "суддя виніс непропорційне рішення, якому здивувалися навіть деякі представники влади".

Своєю чергою, юрист "Першого відділу" також визнав, що в цій справі "бентежить участь спецслужб та досить суворе покарання, але ми не знаємо всіх деталей". Він нагадав, що останні роки правоохоронна система в Росії нерідко використовує "адміністративні каруселі", коли особі призначають адміністративний арешт, а після виходу на волю затримують знову - за нібито вчинене "дрібне хуліганство". "За цей час слідство готує кримінальну справу", - пояснив правознавець.

Умови утримання в міграційному центрі, за словами Некрасова, практично не відрізняються від тюремних: жорстке ліжко, на вікнах грати, в камеру практично не потрапляє сонячне світло, прогулянок немає через ремонт на території. Також режисер поскаржився на погану вентиляцію та проблеми з диханням.

На решту запитань DW режисер не відповів – він встиг лише повідомити, що в нього вилучають телефон.

Читайте також: У Росії американку засудили до 12 років колонії за переказ $52 українському фонду

Згідно з відкритими джерелами, Андрій Некрасов — автор фільмів «Недовіра» про вибухи житлових будинків у Москві 1999 року, «Бунт. Справа Литвиненка» про отруєння колишнього співробітника ФСБ у Лондоні, «Уроки російської» про російську агресію проти Грузії 2008 року та «Акт Магнітського — За лаштунками» про смерть юриста Сергія Магнітського у російському СІЗО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-