У Латвії чоловіка засудили до реального терміну ув’язнення за вихваляння воєнних злочинів РФ

У Латвії чоловіка засудили до реального терміну ув’язнення за вихваляння воєнних злочинів РФ

Укрінформ
Відземський окружний суд у Цесісі засудив жителя Малпілса Едгарса Ромалса до одного року та восьми місяців позбавлення волі за публічне вихваляння воєнних злочинів Росії і розпалювання національної ненависті щодо українців.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє газета Latvijas Avīze.

Згідно з обвинувальним висновком, у жовтні 2022 року в населеному пункті Малпілсі місцевий мешканець 1981 року народження Едгарс Ромалс у стані алкогольного сп'яніння напав на трьох українців - двох чоловіків та жінку. Він намагався їх ударити, кричав, що "Путін правильно робить, що вбиває українців, потрібно скинути атомну бомбу на українців".

За словами постраждалої жінки, вона сказала обвинуваченому, що якщо він вибачиться за свої дії, то вона не звертатиметься до поліції, але Ромалс не вибачився. «В Україні гинуть люди, а Ромалс це підтримує... Мені дуже боляче це чути, бо моя сестра добровільно пішла на війну, брат з інвалідністю був на фронті півтора року, син моєї сестри також воював за свою батьківщину», - сказала жінка.

Інший постраждалий, 22-річний Максим, розповів, що перебуває у Латвії з 25 лютого 2022 року. Раніше він жив неподалік Львова і після початку війни приїхав до сестри матері до Латвії. Від служби в армії його звільнено за станом здоров'я.

Обвинувачуваний вирішив постати перед судом без адвоката. Раніше у розмові з поліцією він заперечував, що ображав українців, або ж казав, що не пам'ятає цього, бо був п'яний.

Читайте також: Суд у Чернівцях конфіскував ринок і квартири росіянки, яка підтримала злочини РФ в Україні

У ході дебатів прокурор вимагав засудити Ромалса до двох років і шести місяців позбавлення волі, а також двох років пробаційного нагляду. Почувши це, Ромалс вибачився, сказавши, що шкодує про вчинене і не заслуговує на такий суворий вирок, оскільки не був на боці Росії чи України, а виступав "за мир у всьому світі". Після винесення вироку Ромалса не ув'язнили. Вирок ще може бути оскаржено.

Як повідомляв Укрінформ, в середині липня латвійський суд виніс вирок у справі прокремлівської активістки Олени Крейле за публічні виправдання агресії РФ. Її засудили до трьох років позбавлення волі.

Фото ілюстраційне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-