Суд з прав людини задовольнив позов журналіста-розслідувача проти Грузії та Азербайджану

Суд з прав людини задовольнив позов журналіста-розслідувача проти Грузії та Азербайджану

Укрінформ
Європейський суд з прав людини задовольнив позов азербайджанського журналіста-розслідувача Афгана Мухтарли у зв’язку з його викраденням у Грузії та передачею Азербайджану, та зобов’язав ці держави сплатити йому компенсацію.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Civil Georgia.

"5 вересня Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) виніс рішення у справі Мухтарлі проти Азербайджану та Грузії, встановивши, що Грузія порушила статті 3 та 5 Європейської конвенції з прав людини, не провівши ефективного розслідування. у справі викрадення, жорстокого поводження та незаконної передачі Азербайджану журналіста Афгана Мухтарлі", - йдеться у повідомленні.

Суд зобов'язав Грузію виплатити потерпілому 10 000 євро за моральну шкоду та 2 500 євро за судові витрати.

Мухтарлі, відвертий критик уряду Азербайджану, зник безвісти у Тбілісі 29 травня 2017 року та опинився, через день після того, у в’язниці в Баку.

Група Amnesty International повідомила, що азербайджанський журналіст перебуває "під загрозою тортур та іншого жорстокого поводження". У січні 2018 року журналіста засудили до шести років позбавлення волі за звинуваченнями у незаконному перетині кордону, контрабанді грошей та непокорі поліції. Він був звільнений з азербайджанської в'язниці у березні 2020 року.

ЄСПЛ встановив, що Грузія не змогла провести ефективне розслідування у справі, незважаючи на те, що вона почала розслідування 30 травня 2017 року, одразу після того, як їй було повідомлено про викрадення.

Суд визнав Грузію винною у порушенні статей 3 (ніхто не може бути підданий тортурам або нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню) та 5 (кожен має право на свободу та особисту недоторканність) Конвенції, але не виявив порушення змістовної частини цих статей.

Стосовно Азербайджану ЄСПЛ визнав порушення статті 5 (3) та статті 8 (кожен має право на повагу до свого приватного та сімейного життя, свого житла та кореспонденції). Суд зобов’язав Азербайджан виплатити 6000 євро за моральну шкоду та 2500 євро за судові витрати.

Зокрема, у своїй спільній заяві судді Шимачкова та Елосегі повністю погодилися з висновками Палати, але висловили занепокоєння тим, що розслідування у Грузії не є незалежним через політичний вплив. Вони критикували Палату за те, що вона недостатньо розглянула це питання, зокрема, вплив високопосадовців на розслідування та достовірність звинувачень проти заявника в Азербайджані. Вони підкреслили, що політичні заяви не повинні впливати на розслідування чи судовий процес, та підкреслили, що поліцейські більш сприйнятливі до політичного тиску, ніж судді, що може підірвати неупередженість розслідування.

Як повідомляв Укрінформ, Мухтарлі був схоплений 30 травня у Грузії, після чого вивезений до Азербайджану та арештований за звинуваченнями в контрабанді, які вважаються політично вмотивованими, підкреслили в зовнішньополітичному відомстві США.

При цьому в Держдепартаменті зауважили, що продовжать уважно стежити за розслідуванням у Грузії про викрадення азербайджанського журналіста, наголосивши на необхідності забезпечити його прозорість та своєчасність.

Фото: twitter.com/levan_asatiani

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-