Лідер башкирського національного руху пояснив, як у регіонах РФ вербують солдатів

Лідер башкирського національного руху пояснив, як у регіонах РФ вербують солдатів

Ексклюзив
Укрінформ
У російській республіці Башкортостан, яка лідирує за кількістю добровольців, загиблих на війні в Україні, чиновники - аби уникнути кримінального переслідування - докладають надзусиль, вербуючи солдатів на фронт.

Про це кореспондентові Укрінформу розповів керівник Комітету Башкирського національного руху в екзилі Руслан Габбасов.

«Керівництво Башкортостану зараз перебуває у хиткому становищі. Багатьох чиновників із ближнього кола глави республіки Радія Хабірова затримано за статтями за шахрайство та корупцію. Залишитися при владі та на волі вони можуть лише в тому випадку, якщо безперебійно і з запасом поставлятимуть солдатів на війну», - пояснив він.

За словами Габбасова, посадовці їздять районами республіки, де обіцяють або погрожують, щоб досягти максимальної кількості підписаних контактів: «Буквально сьогодні, до мене надійшла інформація з місць про те, як працюють із «добровольцями». Людей підпоюють, ті у п'яному стані підписують контракт - і так опиняються в армії».

Він також пояснив, що, хоч Башкортостан вважається «багатою республікою», тут бракує робочих місць. Тому місцеві традиційно їздили на заробітки «на північ». Тепер влада постаралася переключити цей потік із районів нафтогазовидобутку на війну проти України.

Читайте також: Путін не поїхав на ювілей Уфи, боючись падіння рейтингу в Башкортостані - експерт

«При цьому також часто обманюють, говорячи, що воювати, когось вбивати та гинути самим не доведеться, мовляв, треба буде займатися будівництвом чи охороняти склади. Однак після прибуття на місце дають автомат у руки та відправляють на штурми. Але, звичайно, треба визнати, що є й ті, хто самі підписують контракти: авантюристи, шукачі пригод, часто – люди соціально неблагополучні», - розповів Габбасов.

За його словами, Башкирський національний рух, як і інші визвольні рухи, що входять до Ліги вільних націй, багато працює на різних платформах, у соцмережах, проводячи роз'яснювальну роботу.

«Нам, звичайно, важко змагатися з величезною і добре фінансованою машиною російської пропаганди та її відділеннями на місцях, наприклад, каналом БСТ (Башкирське супутникове телебачення). Але вважаю, що дечого нам все ж таки вдається домогтися. Влада активно працює у соцмережах, популярних серед молоді. Наприклад, в Інстаграмі – там часто виставляються матеріали про війну, про «героїв СВО». Так ось, коментарі до них приблизно на 90% – негативні. Багато хто в Башкортостані, особливо молодь, проти війни з Україною», - резюмував Габбасов.

Читайте також: Деколонізація - найбільший жах для Путіна

Руслан Габбасов – громадський діяч, один із лідерів башкирського національного руху. З кінця 2021 року живе в еміграції. 2022 року визнаний у РФ «іноземним агентом». Також є одним лідерів Форуму вільних народів Постросії,  та творців Ліги вільних націй.

Як повідомляв Укрінформ, восени 2023 року Комітет башкирського національного руху в екзилі заявив про створення Башкирської армії визволення на базі Збройних сил України.

Фото: Idel.Реалии

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-