В Ірані назвали «безпідставними» звинувачення у передачі ракет Росії

В Ірані назвали «безпідставними» звинувачення у передачі ракет Росії

Укрінформ
Речник Міністерства закордонних справ Ірану Насер Канаані заперечує передачу Тегераном балістичних ракет Москві.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє IRNA.

"Як неодноразово наголошувалося, Ісламська Республіка Іран, виступаючи проти війни, підтримує політичне рішення для вирішення розбіжностей між РФ та Україною, щоб покласти край конфлікту", — сказав речник, відповідаючи на запитання про передачу іранських балістичних ракет малої дальності РФ для використання у війні в Україні.

Він додав, що "Іран ніколи не був частиною конфлікту та його продовження".

Канаані намагається переконати, що звинувачення в передачі РФ іранських балістичних ракет є "безпідставними" та повторюються деякими західними державами, які переслідують політичні цілі.

При цьому дипломат зазначив, що звичайне військове співробітництво між Іраном та РФ тривало й до початку війни в Україні. "Співпраця відбувається в рамках двосторонніх угод та базується на міжнародному праві та нормах та не має нічого спільного з українською кризою", – додав він.

Водночас член комітету з питань національної безпеки та зовнішньої політики парламенту Ірану Ахмад Бахшаєш Ардестані заявив, що іранські балістичні ракети малої дальності таки передані Росії, оскільки Тегеран змушений вести з Москвою бартер "для задоволення наших потреб, включаючи імпорт сої та пшениці".

"Ми змушені здійснювати бартер для задоволення наших потреб, включаючи імпорт сої та пшениці. Частиною бартеру є відправка ракет, а інша частина - відправка військових безпілотників до РФ", - сказав Ардестані в суботу в інтерв'ю іранській газеті "Дідбан".

Читайте також: Україна закликала Іран не передавати балістичні ракети Росії

Також він озвучив свій погляд на санкції проти Ірану за такий бартер, заявивши, що "гірше, ніж зараз, бути не може. Ми даємо ракети Хезболлі, Хамасу та Хашд аш-Шаабі, то чому б не дати їх Москві?".

Як повідомлялось, The Wall Street Journal із посиланням на джерела серед американських та європейських посадовців поінформувало, що Іран відправив до Росії свої балістичні ракети малої дальності. Видання зазначає, що передання Іраном балістичних ракет "дасть Москві ще один потужний військовий інструмент для використання у війні проти України".

У Міністерстві закордонних справ України закликали Іран утриматись від передачі Російській Федерації будь-яких видів озброєння та військової техніки.

Фото: IRNA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-