У Польщі викрили мережу російських і білоруських кібердиверсантів

У Польщі викрили мережу російських і білоруських кібердиверсантів

Укрінформ
Польські спецслужби викрили мережу російських і білоруських кібердиверсантів, які мали намір проникнути у системи державних органів влади і місцевого самоврядування РП з метою викрадення інформації та подальшого шантажу.

Про це під час спільної пресконференції заявили віцепремʼєр-міністр, міністр цифрофізації Польщі Кшиштоф Гавковський і міністр внутрішніх справ Томаш Сємоняк, передає кореспондент Укрінформу.

«Останніми днями... нам вдалося викрити групу, яка мала конкретні цілі в Польщі та діяла з конкретного місця», – зазначив Гавковський.

Читайте також: У США звинувачують шістьох росіян у кібератаках проти України та країн НАТО

Він наголосив, що метою діяльності російських і білоруських спецслужб у Польщі було вивідування інформації з метою подальшого шантажу та, фактично, ведення кібервійни.

«Все розпочалося з Polada (польське антидопінгове агентство – ред.) у межах ширшої операційної гри спецслужб, завданням яких був пошук способів проникнення до інших польських інституцій - як на рівні місцевого самоврядування, так і на рівні державних компаній, пов’язаних зі сферою безпеки», – наголосив віцепремʼєр-міністр.

За його словами, ці інституції були попереджені спецслужбами. Завдяки оперативним діям вдалось уникнути викрадення даних.

Гавковський пояснив, що метою кібератак було «спричинити політичний, військовий та економічний параліч у Польщі».

Урядовець повідомив, що у першій половині 2024 року зареєстровано понад 400 тисяч кібератак, польські служби за цей час вжили близько 100 тисяч дій, щоб виявити, хто стояв за цим. Порівняно з минулим роком кількість кіберінцидентів зросла на 100% - за весь попередній рік їх зафіксовано 370 тисяч, наголосив Гавковський.

Своєю чергою глава МВС Польщі нагадав, що від січня польські спецслужби затримали понад 10 осіб, які планували диверсії в РП.

На його переконання, необхідно внести зміни до національного законодавства щодо протидії кіберзагрозам, зокрема, передбачити зобов'язання операторів, які діють у Польщі, зберігати дані на серверах на території країни, а не за кордоном.

«Ми хотіли б також, щоб усе, що стосується телекомунікаційного транзиту через Польщу, не було поза межами відома та контролю польської влади», - наголосив Сємоняк.

Читайте також: Естонія звинуватила Росію у кібератаках на міністерства

Як повідомлялося, у Польщі неподалік кордону з Білоруссю виявили невідомий обʼєкт із кириличним написом. Згодом речник координатора польських спецслужб Яцек Добжинський повідомив, що це, ймовірно, метеорологічна куля.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-