Японія почала вилучати розплавлене ядерне паливо на дні «Фукусіми»

Японія почала вилучати розплавлене ядерне паливо на дні «Фукусіми»

Укрінформ
Японська компанія Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) у вівторок, 10 вересня, почала видаляти розплавлене радіоактивне паливо на дні реактора №2 АЕС «Фукусіма-1».

Про це повідомляє Bloomberg, передає Укрінформ.

Для вилучення радіоактивного матеріалу було розроблено роботизовану руку, схожу на вудку. Вона буде управлятися дистанційно. Металевий захват, схожий на кігті, буде опускатися для вилучення невеликої кількості уламків.

Спочатку TEPCO планує вилучити за допомогою робота лише 3 грами палива, змішаного з іншими уламками. Як уточнює ABC News, ця невелика кількість призначена для визначення радіаційної небезпеки. Експерти очікують, що зразок надасть більше підказок про те, як саме відбувалася аварія. Він зберігатиметься у захищених контейнерах і буде відправлений до кількох лабораторій для детального аналізу. Якщо рівень радіації перевищить встановлену межу, робот поверне зразок назад у реактор.

TEPCO заявляють, що необхідно зібрати і проаналізувати безліч зразків з різних місць, щоб краще зрозуміти розплавлені уламки і розробити необхідне обладнання, наприклад, потужніших роботів для більш масштабного видалення уламків.

Читайте також: Японія завершила сьомий цикл скидання в океан очищеної води з АЕС у Фукусімі

Місія триватиме два тижні. Однією з найбільших перешкод є вилучення 880 тонн радіоактивних матеріалів, включаючи розплавлене паливо і металеву обшивку, що знаходяться в нижній частині трьох реакторів. TEPCO проводить демонтаж разом з японським урядом, але процес виявився складним через високий рівень радіації.

Програма з очищення коштуватиме 23 трильйони ієн (161 мільярд доларів США). Уряд заявляє, що виведення з експлуатації, як очікується, займе 30-40 років, тоді як деякі експерти кажуть, що це може зайняти до 100 років.

Є також два інших пошкоджених реактори, енергоблоки № 1 і № 3, які перебувають у гіршому стані, і на їх очищення знадобиться більше часу. Пізніше цього року TEPCO планує розгорнути групу невеликих дронів на першому енергоблоці для зондування і розробляє ще менші «мікро» дрони для третього енергоблока, який заповнений більшою кількістю води.

Станція зазнала аварії в 2011 році після потужного землетрусу і цунамі, що обрушилися на об'єкт і призвели до втрати резервного електропостачання.

Як повідомляв Укрінформ, компанія-оператор пошкодженої АЕС «Фукусіма-1» Токійська електрична енергетична компанія повідомила про завершення 16 липня сьомого циклу скидання в океан очищеної від радіоактивних елементів і розбавленої води з електростанції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-