У Росії планують витратити $660 мільйонів на блокування інтернету - ЗМІ

У Росії планують витратити $660 мільйонів на блокування інтернету - ЗМІ

Укрінформ
Роскомнагляд запланував з 2025 по 2030 роки витратити 58,97 мільярда (приблизно $660 млн) рублів на модернізацію технічних засобів протидії загрозам (ТСПУ). Внаслідок цього VPN може стати марним у Росії.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на федеральний проєкт "Інфраструктура кібербезпеки", з яким ознайомилися журналісти.

У рамках проєкту планується модернізація існуючих ТСПУ та встановлення нових. Технічний експерт проєкту "Роскомсвобода" повідомив журналістам, що нові ТСПУ ефективніше уповільнюватимуть і блокуватимуть небажані ресурси. Адвокат у кіберсфері Станіслав Селезньов пояснив, що на даний момент ТСПУ здатні припиняти роботу лише деяких протоколів VPN, але з модернізацією список протоколів буде розширено.

За оцінкою президента Асоціації операторів зв'язку "Макател" Олексія Амелькіна, ТСПУ вже встановлено у всіх операторів, кількість абонентів яких перевищує 5 тисяч. При цьому лідери ринку МТС, "Мегафон", "Вимпелком" і "Ростелеком" відмовилися від коментарів журналістам.

Читайте також: Google заборонив створювати нові акаунти на російські номери - ЗМІ

У РКН необхідність модернізації пояснюють зростаючим обсягом інтернет-трафіку. Однією з компаній, відповідальних за використання технічних засобів для "суверенного" інтернету в Росії, є ДЦОА (Дані - центр обробки та автоматизації). У цій компанії частка в 49% належить мільярдерові Алішеру Усманову. Чистий прибуток компанії за 2022 рік склав 1,7 мільярда рублів.

За даними профільного порталу Statista, у другій половині 2023 року Роскомнагляд заблокував понад 130 тисяч вебсайтів, з яких 26 тисяч було заблоковано через поширення «фейків» про так звану «спеціальну військову операцію».

Читайте також: Росія хоче поглибити цензуру у соцмережах - ISW

Як повідомлялося, минулого тижня Роскомнагляд заявив, що притягуватиме до адміністративної відповідальності і позбавлятиме ліцензій російських інтернет-провайдерів, які застосовують технології обходу блокувань сайтів всупереч вимогам влади. Учасники ринку та юристи впевнені, що ці попередження адресовані провайдерам, які прагнуть прискорити роботу Ютуба, масові скарги на уповільнення якого в Росії з'явилися у серпні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-