У спробі русифікації України Кремль зазнав повної поразки - президент Фінляндії

У спробі русифікації України Кремль зазнав повної поразки - президент Фінляндії

Укрінформ
Володимир Путін і Росія зазнали повної поразки у спробі підпорядкування і русифікації України.

Про це заявив президент Фінляндії Александр Стубб під час спільної пресконференції з президентом Польщі Анджеєм Дудою у вівторок у Варшаві, передає Укрінформ.

Як зазначив Стубб, Захід повинен був рішучіше відреагувати на російську агресію у Грузії у 2008 році, у 2014 році - на анексію Криму й у 2022 році - на початок повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

За його словами, зараз в Європі сформувалася «напівпостійна залізна завіса, де з одного боку є Росія і Білорусь, а з іншого – решта Європи».

«Я думаю, що Путін і Росія зазнали повної поразки у спробі русифікації України, яка стала європейською»,- наголосив президент Фінляндії.

Він додав, що Росія намагалася посварити країни Європи, вбити клин між Європою і США, але їй це не вдалося.

Як підкреслив Стубб, Президент України Володимир Зеленський, крім 10 пунктів мирного плану, акцентує увагу на чотирьох головних питаннях: відновленні територіальної цілісності України, гарантіях безпеки, справедливому мирі та відбудові України.

«Але я хочу змінити цю послідовність: для решти світу важливе розуміння, що справедлива мирна угода, яка остаточно буде підписана між Україною і Росією, буде прикладом того, як світ розвʼязує конфлікти. Тому я певен, що Україна і Президент Зеленський виграють не лише війну, але вони повинні виграти також й мир, оскільки ставкою є міжнародний лад і принципи міжнародного права»,- зазначив Стубб.

Він додав, що якщо агресор, тобто Росія, може атакувати меншу країну, тобто Україну, і якщо це йому мине без наслідків, то так само діятимуть інші авторитарні режими у світі. Тому, за його словами, до мирних переговорів треба залучати країни Глобального Півдня, де Китай є ключовим гравцем. Стубб зауважив, що у кінцевому результаті всі зберуться за столом переговорів.

Читайте також: Росія викорінює українську мову на окупованих територіях - Human Rights Watch

Водночас він висловив стурбованість, що є країни, які дійсно підтримують Україну, але є й такі, які хочуть дистанціюватися від цієї ситуації.

«На жаль, ми весь час ще на етапі, коли шлях до миру розігрується на полі бою, але в певний момент ми повинні вийти з мирним процесом. Але цей момент має бути визначений Україною і президентом Зеленським»,- підкреслив президент Фінляндії.

Як повідомляв Укрінформ, Фінляндія нарощує свою обороноздатність та співпрацю з партнерами й готується до захисту, але не вважає такі свої дії загрозою для будь-якої іншої країни.

Фото: Ritzau Scanpix/Niels Christian Vilmann

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-