Колишньому президентові та експрем’єрові Албанії висунули звинувачення в корупції

Колишньому президентові та експрем’єрові Албанії висунули звинувачення в корупції

Укрінформ
Опозиційному лідерові Албанії Салі Беріші висунули офіційне звинувачення в корупції за дії, які він вчинив під час перебування на посаді прем'єр-міністра п’ятнадцять років тому.

Як передає Укрінформ з посиланням на Reuters, про це він заявив у середу, назвавши справу проти нього політичною вендетою.

У жовтні прокуратура звинуватила Берішу у використанні свого впливу на посаді прем'єр-міністра у 2005–2009 роках для здійснення тиску з метою завершення процедури приватизації на користь інших осіб, включаючи його зятя. Беріша заперечує будь-які правопорушення.

«Можете собі уявити, вони кажуть, що мене корумпував мій зять», – сказав він, вийшовши в середу з приміщення прокуратури в Тирані, де, за його словами, прокурори вручили йому 500-сторінковий обвинувальний акт, а також висунули звинувачення проти його зятя.

«Це продовження політичної вендети, виконання політичного мафіозного замовлення», – заявив опозиціонер.

Беріша, якого в грудні відправили під домашній арешт, звинувачує нинішнього прем'єр-міністра Еді Раму в організації кримінального переслідування проти нього. Рама це заперечує.

Читайте також: В Іспанії критикують прем'єра за призначення свого соратника очільником центробанку

У 2021 році США заборонили Беріші та його родині в’їзд у країну, заявивши, що, перебуваючи на посаді прем'єр-міністра, він був причетний до «корупційних дій» і використовував свою владу для «власної вигоди та збагачення своїх політичних союзників і членів своєї сім’ї». Аналогічну заборону на в’їзд Беріші оголосила Великобританія.

Політик обіймав посаду президента з 1992 по 1997 рік, одразу після падіння комуністичного режиму в Албанії, і прем'єр-міністра – з 2005 по 2013 рік. Він є лідером найбільшої опозиційної політичної сили країни – Демократичної партії.

Як повідомляв Укрінформ, прем'єра Таїланду відсторонили від посади через корупційний скандал.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-