У Росії муфтії стали звичайними чиновниками, що підтримують імперські інтереси Москви - експертка

У Росії муфтії стали звичайними чиновниками, що підтримують імперські інтереси Москви - експертка

Ексклюзив
Укрінформ
У нинішній Росії, зокрема в Республіці Татарстан, діячі ісламу стали звичайними держчиновниками, що підтримують імперські інтереси Москви.

Про це сказала Укрінформу віцепрем’єрка уряду незалежного Татарстану у вигнанні Аїда Абдрахманова, коментуючи слова муфтія Татарстану Каміля Самігулліна, що учасники війни в Україні можуть потрапити до раю як «мученики за віру».

Перш за все, Абдрахманова нагадала, що від часів кривавого захоплення та подальшої окупації Казанського ханства московським військом Івана Грозного іслам був важливим чинником збереження татарської нації. Але нині ситуація змінилася.

«Перебуваючи під прицілом і тиском силових структур, іслам в сьогоднішньому Татарстані перестає мати ключову значущість для самозбереження татарської ідентичності як ідентифікатор боротьби проти московських окупантів. Муфтії та хозрати втратили суверенність і перебувають під повним підпорядкуванням політичної волі Путіна і його поплічників», - сказала Абдрахманова.

За її словами, муфтій у путінській Росії – «це той самий держчиновник, який діє для збереження своєї посади, влади та фінансових ресурсів». Відповідно, підтримуючи державні інтереси імперської Москви, ці люди всіляко заохочують своїх співвітчизників до війни Росії в Україні, навмисно вводять татар в оману, обіцяючи їм рай за цю жорстоку агресію.

Що стосується безпосередньо муфтія Республіки Татарстан Каміля Самігулліна, то він підтримує вторгнення Росії в суверенну Україну ще з 2014 року і хвалиться тим, що лише цього року вже тричі відвідав окупований Росією Донбас, зазначила Абдрахманова.

Читайте також: У РФ релігійна складова стає невідʼємною частиною ідеологічного забезпечення бойових дій - ЦПД

Вона вважає блюзнірськими порівняння муфтієм Самігулліним Другої світової війни і нинішнього агресії проти України. «Так, це подібні війни, тільки в тому випадку СРСР і колонізовані народи були проти фашистів, а в цьому випадку, так званій "СВО", Росія сама виступає у ролі фашиста та окупанта! Оскільки на Росію, і зокрема на Татарстан, ніхто не нападав, це Росія напала на суверенну Україну, продовжує вбивство цивільного населення, насильство та катування українців, знищення інфраструктури», - резюмувала віцепрем’єрка уряду незалежного Татарстану у вигнанні.

Напередодні в Росії муфтій Татарстану Каміль Самігуллін назвав «праведною» повномасштабну війну Росії проти України та пояснив, в якому разі учасники цієї агресії «будуть визнані мучениками за віру» і «потраплять до раю».

Як повідомлялося, під час круглого столу в Укрінформі на тему "Україна і національні рухи народів РФ: попутники чи союзники?" віцепрем'єр-міністр уряду незалежного Татарстану у вигнанні Аїда Абдрахманова заявила, що представники національних рухів у Росії нині, можливо, мають останній в історії шанс зберегтися як нації і відродити національні держави. Але для подальших дій у цьому напрямку очікують визнання міжнародною спільнотою їхнього права на самовизначення.

Фото з архіву Аїди Абдрахманової

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-