Німеччина вперше за 20 років направила військові кораблі через Тайванську протоку

Німеччина вперше за 20 років направила військові кораблі через Тайванську протоку

Укрінформ
Німеччина вперше за понад двадцять років направила два військові кораблі через Тайванську протоку.

Як передає Укрінформ, про транзит кораблів німецьких ВМС повідомляє Reuters.

Прохід у п’ятницю фрегата «Баден-Вюртемберг» і судна забезпечення «Франкфурт-на-Майні» водним шляхом між Китаєм і Тайванем підтвердив міністр оборони ФРН Борис Пісторіус.

«Міжнародні води є міжнародними водами. Це найкоротший і, зважаючи на погодні умови, найбезпечніший маршрут. Тому ми проходимо ним», - сказав глава оборонного відомства, виступаючи в Берліні.

Такий крок Німеччини викликав протест Китаю, який вважає демократично керований Тайвань своєю бунтівною провінцією і заявляє про суверенітет і юрисдикцію над Тайванською протокою, тоді як Сполучені Штати і їх союзники наполягають на міжнародному статусі цього водного шляху, яким проходить близько половини світових морських перевезень.

«Ми виступаємо рішуче проти провокацій та дій, що обмежують суверенітет і безпеку Китаю під гаслом свободи судноплавства», - заявила в п’ятницю на брифінгу речниця МЗС КНР Мао Нін, коментуючи транзит кораблів ВМС Німеччини Тайванською протокою.

За її словами, Пекін поважає права інших країн та дотримується міжнародних норм, включаючи Конвенцію ООН з морського права, а принцип одного Китаю підтримують більшість країн світу.

«Питання Тайваню і Тайванської протоки не стосується проблеми свободи судноплавства. Це питання, яке стосується суверенітету і територіальної цілісності Китаю», - підкреслила Мао.

Кораблі ВМС США та їх союзників приблизно один раз на два місяці проходять через Тайванську протоку для підтвердження свободи судноплавства цим важливим водним шляхом, кожного разу викликаючи гнів і протести Пекіна.

Читайте також: Тайвань ніколи не погодиться на комуністичну владу Китаю - президент

Як повідомляв Укрінформ, командувачі Південного оперативного командування армії Китаю та Індо-тихоокеанського командування США генерал Ву Яньань і адмірал Семюел Папаро провели першу відеоконференцію та обговорили шляхи запобігання небезпечним інцидентам між військовими двох країн.

Фото ілюстративне: Dvids

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-