США пропонують надати постійні місця в Радбезі ООН країнам Африки

США пропонують надати постійні місця в Радбезі ООН країнам Африки

Укрінформ
Сполучені Штати активно підтримують розширення складу постійних членів Ради Безпеки ООН за рахунок країн Африки.

Як передає Укрінформ, про це заявила у пʼятницю в інтервʼю NPR постійна представниця США при ООН Лінда Томас-Грінфілд.

«Рада Безпеки в нинішньому вигляді не відображає сьогоднішньої реальності, - сказала вона. - Коли Радбез створили 70 років тому, на Африканському континенті було лише дві незалежні країни».

Нині, за її словами, в Генасамблеї ООН представлено 53 африканські країни, тож «для того, щоб Радбез був всеохопним, легітимним, ефективним і заслуговував на довіру, необхідна реформа Ради Безпеки, яка має передбачати надання Африці постійних місць».

Томас-Грінфілд нагадала, що це питання обговорюється вже кілька років, президент Джо Байден порушував його у своєму виступі перед Генеральною Асамблеєю ООН два роки тому.

На сьогодні до Радбезу входять три непостійні члени з Африканського континенту.

«При наявності трьох змінюваних місць у них не залишається часу, необхідного для реального просування порядку денного в Радбезі», - зазначила поспред.

Раніше США оголосили, що підтримують надання двох постійних місць африканським країнам і одного місця непостійного члена малим острівним країнам, що розвиваються.

Читайте також: Гутерреш обурений, що Африканський континент досі не має постійного місця у Радбезі ООН

Як повідомляв Укрінформ, Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш закликав держави-члени ООН терміново реформувати Раду Безпеки, зокрема ввести африканські країни до РБ в статусі постійних членів.

До Ради Безпеки ООН, що складається з 15 членів, входять п'ять постійних членів з правом вето - США, Велика Британія, Франція, Китай та Радянський Союз, місце якого захопила Росія. Решта 10 непостійних місць розподіляються між регіонами.

Три місця передбачено для африканських держав, два - для Азійсько-Тихоокеанського регіону, два - для Латинської Америки та Карибського басейну, два - для Західної Європи й одне місце для Східної Європи.

У 2024 році непостійними членами РБ є Алжир, Сьєрра-Леоне, Мазамбік, Південна Корея, Японія, Еквадор, Гаяна, Швейцарія, Мальта і Словенія.

Непостійні члени обираються на два роки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-