Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Тривога щодо безпеки підводної інфраструктури світу на тлі агресії рф зростає - Atlantic Council

Тривога щодо безпеки підводної інфраструктури світу на тлі агресії рф зростає - Atlantic Council

Укрінформ
Заходи безпеки зараз переглядаються і посилюються. НАТО створила координаційну групу з питань підводної інфраструктури

Нещодавно США виявили ознаки посилення російської військової активності навколо ключових підводних кабелів, що підживлює занепокоєння щодо можливої ескалації гібридної війни Кремля проти Заходу, йдеться у матеріалі Atlantic Council.

Сполучені Штати нещодавно виявили ознаки посилення російської військової активності навколо ключових підводних кабелів. Ця новина додає до існуючих занепокоєнь щодо вразливості критично важливої підводної комунікаційної інфраструктури в той час, коли Кремль звинувачують у веденні ескалації гібридної війни проти Заходу паралельно з його вторгненням в Україну.

Підводні кабелі відіграють ключову роль у багатьох аспектах життя сучасного суспільства, забезпечуючи переважну більшість цифрового зв’язку, включаючи інтернет-трафік і понад 10 трлн. доларів щоденних світових фінансових транзакцій. Сотні підводних кабелів проходять через моря і океани світу, причому кабелі в Атлантичному океані і Північному морі вважаються особливо вразливими до потенційних російських саботажів.

Критично важлива підводна інфраструктура світу здебільшого не охороняється, а її точне місцезнаходження знаходиться у відкритому доступі, що створює потенційно спокусливу мішень для Кремля. Представники західних розвідок вважають, що зусилля росії з моніторингу і нарощування технічного потенціалу для доступу до цієї величезної підводної інфраструктури розширюються і наразі охоплюють різні підрозділи військових і служб безпеки країни, в тому числі ВМФ ЗС рф і Головне управління глибоководних досліджень (ГУГД).

Хоча російські офіційні особи здебільшого мовчать про ймовірний інтерес Кремля до підводних кабелів, експрезидент росії дмітрій медведєв заявив у 2023 році, що більше не залишилося жодних обмежень, які б «заважали нам знищити кабельні комунікації наших ворогів на дні океану».

З моменту початку повномасштабного вторгнення в Україну трохи більше двох з половиною років тому надходить дедалі більше повідомлень про підозрілу російську активність поблизу підводних кабелів. Ця загроза підводній інфраструктурі розглядається як один з багатьох інструментів у набагато ширшому арсеналі методів гібридної війни Кремля проти Заходу.

У вересні 2024 року керівники ЦРУ і МІ-6 звинуватили росію в участі в «безрозсудній кампанії саботажу» по всій Європі. Нещодавні російські атаки на системи зв’язку включали порушення роботи Глобальної системи позиціонування (GPS), що вплинуло на тисячі цивільних пасажирських рейсів у регіонах Балтійського моря, Чорного моря та Східного Середземномор’я.

Спроби вивести з ладу життєво важливу цифрову інфраструктуру надто добре знайомі українцям. Наприклад, лише за місяць до початку повномасштабного вторгнення росії в лютому 2022 року Москва здійснила масовану кібератаку, яка вивела з ладу понад шістдесят українських урядових сайтів. Росія також пов’язана з масштабною атакою на одну з найбільших телекомунікаційних компаній України наприкінці 2023 року, яка тимчасово залишила близько 24 мільйонів користувачів без зв’язку з телефонними та інтернет-послугами.

На тлі зростаючої тривоги щодо можливості російських атак на підводні кабелі заходи безпеки зараз переглядаються і посилюються. НАТО створила координаційну групу з питань підводної інфраструктури, яка об’єднує широке коло представників державного сектора, військових і бізнесу для обміну інформацією про потенційні загрози. Наприкінці минулого року Альянс також оголосив про посилення військово-морського патрулювання в Балтійському морі у відповідь на пошкодження підводної інфраструктури в регіоні.

Навесні 2024 року Велика Британія, Нідерланди, Бельгія, Німеччина, Норвегія і Данія підписали угоду про захист критично важливої підводної інфраструктури в Північному морі від потенційних російських диверсій. Цей крок був зроблений на тлі визнання того, що Північне море зараз слугує критично важливим вузлом, що з’єднує європейські країни через кабелі електропередач, газопроводи і телекомунікаційні лінії зв’язку.

Тривога щодо безпеки життєво важливих підводних комунікаційних артерій світу зростає на тлі занепокоєння можливою подальшою ескалацією гібридної війни росії. Вважається, що Кремль розглядає різні варіанти, намагаючись відплатити за військову підтримку, яку Захід надає Україні. Хоча прямі військові дії вважаються малоймовірними, атаки на об’єкти критичної інфраструктури можуть спричинити хаос і призвести до значних втрат.

Оскільки російському вторгненню в Україну не видно кінця, загроза для підводних кабелів, схоже, залишиться ще на деякий час. Для підвищення безпеки вже впроваджується низка заходів, але потрібно зробити набагато більше. Оскільки західні уряди прагнуть посилити захист існуючої підводної інфраструктури, можливо, було б також доцільно і надалі розширювати резервні потужності, щоб мінімізувати перебої в роботі і підвищити стійкість Заходу до потенційно руйнівних атак.

Автор:

Александер Кваліна, помічник директора Євразійського центру Atlantic Council

«Інформаційний спротив»

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-