Hubble допоміг вченим з’ясувати, що після Великого вибуху чорних дір було більше, ніж вважалося

Hubble допоміг вченим з’ясувати, що після Великого вибуху чорних дір було більше, ніж вважалося

Фото
Укрінформ
За допомогою космічного телескопа NASA/ESA Hubble міжнародна група дослідників під керівництвом учених з факультету астрономії Стокгольмського університету (Швеція) виявила більше чорних дір у ранньому Всесвіті, ніж повідомлялося раніше.

Про це повідомила обсерваторія Європейського космічного агентства (ESA), передає Укрінформ.

«Багато з цих об’єктів здаються масивнішими, ніж ми спочатку думали, що вони могли бути в такі ранні часи. Або вони були дуже масивними, або росли надзвичайно швидко», — розповіла Еліс Янг, докторантка Стокгольмського університету та співавторка дослідження.

Зазначається, що наразі вчені не мають повної картини того, як утворилися перші чорні діри незабаром після Великого вибуху. 

Відомо лише, що надмасивні чорні діри, вага яких може перевищувати мільярд Сонць, існують у центрі кількох галактик, менш ніж через мільярд років після Великого вибуху.

Чорні діри відіграють важливу роль у життєвому циклі всіх галактик, але існують великі невизначеності в нашому розумінні того, як галактики еволюціонують. 

Щоб отримати повну картину зв’язку між еволюцією галактик і чорних дір, дослідники використовували Hubble, щоб дослідити, скільки чорних дір існує серед популяції тьмяних галактик, коли вік Всесвіту становив лише кілька відсотків від його поточного віку.

Попередні спостереження досліджуваного регіону були повторно сфотографовані Hubble через декілька років.

Це дозволило команді астрономів виміряти варіації яскравості галактик. Ці варіації є ознакою чорних дір.

Читайте також: Hubble показав спіральну галактику, в якій сталися три вибухи наднових за останні 30 років

Команда вчених виявила більше чорних дір, ніж раніше було знайдено іншими методами.

Нові результати спостережень свідчать про те, що деякі чорні діри, ймовірно, утворилися внаслідок колапсу масивних нових зірок протягом першого мільярда років космічного часу.

Астрономи також нині проводять спостереження за допомогою космічного телескопа NASA/ESA/CSA James Webb, шукаючи галактичні чорні діри, які утворилися незабаром після Великого вибуху, щоб зрозуміти, наскільки вони були масивними та де вони розташовані.

Як повідомляв Укрінформ, космічний телескоп NASA/ESA Hubble сфотографував спіральну галактику з перемичкою NGC 1559, розташовану в сузір’ї Сітки, що поблизу Великої Магелланової Хмари.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-