Генсек ООН напередодні Саміту майбутнього закликав держави до компромісу

Генсек ООН напередодні Саміту майбутнього закликав держави до компромісу

Укрінформ
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш напередодні Саміту майбутнього закликав держави виявити дух компромісу й «показати світові, на що ми здатні, коли працюємо разом».

Як передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, про це він сказав у середу журналістам у штаб-квартирі ООН.

«Саміт майбутнього народився з холодного, жорстокого факту: міжнародні виклики розвиваються швидше, ніж наша здатність їх вирішувати. Ми бачимо неконтрольовані геополітичні розбіжності та розгортання конфліктів», - заявив генсек, назвавши Україну, сектор Гази та Судан.

До глобальних проблем він також відніс зміну клімату, що виходить з-під контролю, стрімке зростання нерівності та боргів, розвиток новітніх технологій, зокрема ШІ.

«Кризи взаємодіють і підживлюють одна одну», - додав Гутерреш.

При цьому глобальні інституції, за його словами, сьогодні «абсолютно неадекватні для розвʼязання цих складних і навіть екзистенційних проблем», оскільки «були створені в минулу епоху для минулого світу».

Зміни не відбудуться за одну ніч, наголосив генсек, але можуть початися вже сьогодні.

У цьому контексті Гутерреш згадав «найрішучіші формулювання щодо реформи Ради Безпеки», маючи на увазі пропозицію ввести до складу постійних членів РБ дві африканські країни; комплекс заходів із управління новими технологіями, у тому числі штучним інтелектом, в усіх сферах їх застосування; «значний прогрес» у реформуванні міжнародної фінансової архітектури, що посилює роль країн, які розвиваються; просування Цілей сталого розвитку.

Генеральний секретар висловив сподівання, що, зібравшись у Нью-Йорку, лідери держав і урядів погодять Пакт майбутнього, а також Глобальний цифровий договір і Декларацію про майбутні покоління.

Читайте також: Ядерна риторика не сприяє завершенню війни - речник Генсека ООН

«Ми не можемо створити майбутнє, придатне для наших онуків, за допомогою систем, побудованих для наших дідів і прадідів», - зауважив він.

На його переконання, Саміт майбутнього є важливим першим кроком, який допоможе зробити глобальні інституції «більш легітимними, ефективними й придатними для світу сьогодні й завтра».

Як повідомляв Укрінформ, українська делегація на чолі з Президентом Володимиром Зеленським візьме участь у Саміті майбутнього, який відбудеться 22–23 вересня у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку, а також у щорічних дебатах високого рівня в рамках відкриття 79-ї сесії Генеральної асамблеї.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-