Столтенберг не вірить у «червоні лінії» Путіна щодо далекобійних ударів України по РФ

Столтенберг не вірить у «червоні лінії» Путіна щодо далекобійних ударів України по РФ

Укрінформ
Заяви про те, що рішення союзників по Альянсу дозволити Україні завдавати ударів по легітимних цілях на території Росії означатиме втягування НАТО у цю війну, є хибними.

Як передає Укрінформ, про це в інтерв’ю британському виданню «The Times» сказав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, термін повноважень якого на цій посаді вичерпується 1 жовтня.

«Невірно говорити, що союзники по НАТО могли б стати стороною конфлікту, якщо дозволять використовувати цю (західну - ред.) зброю проти легітимних цілей на російській території. Північна Корея й Іран надають суттєву військову підтримку і забезпечують Росію ракетами та дронами без того, щоб перетворюватися на прямих учасників конфлікту», - зазначив Столтенберг.

Він наголосив, що підтримує союзників, таких як Британія і Франція, які виступають за надання Києву дозволу на використання далекобійних ракет, таких як британська Storm Shadows, для ударів по Росії. Разом із цим він підкреслив, що такий дозвіл є компетенцією країн-членів, а не НАТО в цілому.

«Таке рішення мають ухвалювати окремі держави. Я вітаю той факт, що союзники усунули або пом’якшили обмеження на використання зброї", – зазначив Столтенберг.

Він заперечив актуальність попереджень Путіна, що використання Україною ракет великого радіусу дії по військових об’єктах на території Росії могло б стати «червоною лінією», перетинання якої означало б початок війни між Росією і НАТО.

Читайте також: Генсек НАТО: Авторитарні сили зближуються дедалі більше на тлі війни в Україні

«Було вже багато «червоних ліній», про які він (Путін) заявляв до цього, і він не вдавався до ескалації, яка б означала пряме втягнення союзників по НАТО у цей конфлікт. Він не робив цього, тому що усвідомлює: НАТО є найсильнішим військовим Альянсом у світі. Вони (росіяни) також розуміють, що ядерна зброя, ядерна війна не можуть принести перемоги та про них не варто й думати. Ми дуже чітко пояснювали це для нього (Путіна) кілька разів», - наголосив керівник НАТО.

Як повідомляв Укрінформ, 1 жовтня у штаб-квартирі НАТО відбудеться урочиста церемонія передання повноважень від чинного генерального секретаря Альянсу Єнса Столтенберга його наступнику, колишньому прем’єр-міністру Нідерландів Марку Рютте.

Фото: НАТО

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-