Китай запустив усі супутники глобальної навігаційної системи і розгортає її на орбіті

Китай запустив усі супутники глобальної навігаційної системи і розгортає її на орбіті

Укрінформ
Китай у четвер запустив у космос останню пару супутників для своєї глобальної навігаційної системи «Бейдоу-3» (BeiDou-3). Надалі планується розгортання новітньої «Бейдоу-4», яка забезпечуватиме навігацію в будівлях, під водою і навіть у космосі.

Про це повідомляє CGTN, передає Укрінформ.

Супутники з номерами 59 і 60 на навколоземну орбіту вивела ракета «Чанчжен-3Б» (Long March-3B), що стартувала о 9:14 ранку за місцевим часом (4:14 за Києвом) із космодрому Січан у південно-західній провінції Сичуань.

Виведені на середню навколоземну орбіту супутники є резервними і мають підвищити надійність навігаційної системи та покращити послуги позиціонування, навігації, визначення часу, а також обміну короткими повідомленнями для користувачів у всьому світі.

Китай реалізував триетапну стратегію розвитку своєї навігаційної системи «Бейдоу», першим етапом якої було надання послуг внутрішнім користувачам, другим – розширення навігації на Азійсько-Тихоокеанський регіон, а третім, «Бейдоу-3», завершеним у липні 2020 року, охоплення покриттям і надання послуг у всьому світі.

Читайте також: Росія почала платити Китаю за необхідні для війни товари криптовалютою - ЗМІ

Після цього Китай став третьою країною у світі, яка має власну незалежну глобальну навігаційну супутникову систему, разом із американською GPS та російською ГЛОНАСС.

Наразі, окрім резервних супутників, «Бейдоу-3» використовує 30 космічних апаратів на орбіті, більшість із яких експлуатуються протягом шести років. Оскільки термін служби цих супутників становить 10 років, китайські фахівці уже працюють над новими космічними апаратами для модернізації навігаційної системи.

Водночас, у Китаї заявили, що не збираються зупинятися після завершення триетапної стратегії. Планується, що до 2035 року на основі «Бейдоу» країна побудує більш інтегровану, інтелектуальну та всеохоплюючу навігаційну систему, яка ефективно здійснюватиме навігацію не лише на відкритій місцевості, а й у приміщеннях та у всіх середовищах – від морських глибин до глибокого космосу.

Читайте також: Китай запустив у космос групу нових супутників для спостереження за Землею

Щоб побудувати таку систему, Китай планує до 2025 року збудувати на низькій орбіті систему на основі BDS із позиціонуванням на сантиметровому рівні й паралельно вирішити технічні проблеми, пов’язані з навігаційними сигналами та подоланням перешкод для реалізації підводної навігації, навігації в приміщенні та глибокому космосі.

Як повідомляв Укрінформ, американська компанія Rocket Lab у четвер, 19 вересня, в останню секунду скасувала запуск у космос ракети-носія з п’ятьма супутниками на борту.

Фото: CFP

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-