Естонія вимагає від ЕПЦ повного скасування впливу Московського патріархату

Естонія вимагає від ЕПЦ повного скасування впливу Московського патріархату

Укрінформ
МВС Естонії, аналізуючи текст оновленого уставу Естонської православної церкви Московського Патріархату (ЕПЦ МП), заявило, що він не виправдовує очікування держави повною мірою, оскільки не скасовує вплив Москви на цю церкву, а тільки зменшує його.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє естонський мовник ERR із посиланням на канцлера міністерства МВС Тармо Мійлітса.

У листі, відправленому єпископу Тартуському, вікарію Талліннської єпархії Даниїлу, Мійлітс заявив, що МВС все ще розглядає текст надісланого їм уставу, робота затягується через трудомісткість аналізу. Проте вже зрозуміло, що очікування держави не виправдалися.

«У своєму листі ви повідомляєте, що працювали над тим, щоб зменшити адміністративний вплив РПЦ у тексті статуту. Очікування держави, засновані на заяві Рійгікогу (парламенту Естонії, - ред.) про оголошення Московського патріархату інституцією, що підтримує воєнну агресію Росії, полягають у тому, що цей вплив буде скасований повністю», - пояснив Мійлітс.

Він також нагадав, що Естонія очікує реалізації вимог, висловлених державою на зустрічах з ЕПЦ, що відбулися раніше. Відповідно до них нинішня Естонська православна церква Московського патріархату має розірвати всі зв'язки з Російською православною церквою (Московським патріархатом).

Мійлітс також заявив, що міністерство стурбоване і критично ставиться до того, що ЕПЦ МП, як і раніше, намагається спиратися на Томос, виданий Патріархом Алексієм II у 1993 році. «Цей документ суперечливий за своєю суттю, оскільки, з одного боку, формулює адміністративну незалежність церкви, а з іншого - передбачає затвердження рішень та глави церкви патріархом, а також зобов'язання діяти відповідно до постанов Священного Синоду МП, а також указів патріарха Московського», – зазначив Мійлітс.

Канцлер естонського МВС підтвердив, що відомство продовжить роботу з аналізу тексту статуту ЕПЦ МП і найближчим часом відповість церкві. «Ми також визнаємо висловлене у вашому листі підтвердження того, що ви продовжите спілкування з Естонською Апостольсько-Православною Церквою (Константинопольського патріархату, - ред.), і сподіваємось незабаром почути про розвиток подій у цій галузі», - додав Мійлітс.

Як повідомлялося, Рада ЕПЦ МП на засіданні 20 серпня прийняла новий статут, з якого прибрала посилання на Московський патріархат і зголосилася прийняти нову назву – "Естонська Православна Церква". Стосовно нової назви вікарій Талліннської єпархії Даниїл повідомив, що вона вказана у Томосі патріарха Алексія від 1993 року.

Читайте також: У багатьох країнах Європи відкриваються очі на діяльність РПЦ - Кравчук

Наприкінці липня представники МВС та ЕПЦ МП домовилися про подальші кроки щодо ослаблення та ліквідації впливу Московського патріархату в Естонії.

Згодом ЕПЦ МП представила свої пропозиції щодо відокремлення від Московського патріархату у два етапи. Насамперед планувалося змінити чинний статут, а на другому етапі розпочнуться консультації з Естонською Апостольсько-Православною Церквою, щоб знайти шляхи об'єднання всіх естонських православних під єдиною церквою у майбутньому.

Водночас єпископ Даниїл у серпні заявляв, що у ЕПЦ МП збережуться певні канонічні зв'язки із Московським патріархатом.

Фото: Siim Lõvi /ERR

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-