У багатьох країнах Європи відкриваються очі на діяльність РПЦ - Кравчук

У багатьох країнах Європи відкриваються очі на діяльність РПЦ - Кравчук

Укрінформ
У Європі вже є реакція на ухвалення в Україні закону «Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій». Зокрема, у Чехії ініціюють перевірку діяльності Російської православної церкви на території країни.

Про це народна депутатка Євгенія Кравчук розповіла під час спілкування з журналістами, передає кореспондентка Укрінформу.

«Ми вже бачимо реакцію (на ухвалення закону «Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій» - ред.) у Чехії та Естонії. В Чехії представники парламенту звернулися до правоохоронних органів, щоб ті перевірили діяльність Російської православної церкви на території країни. Вони вважають, що ця релігійна організація може бути використана спецслужбами РФ для впливу на парафіян, громадян Чехії. Я процитую міністра закордонних справ Чехії, який фактично повторив резолюцію ПАРЄ, де чітко вказано, що РПЦ – це не релігійна організація, а частина режиму. Так ось міністр закордонних справ Чехії сказав, що не вважає Російську православну церкву церквою, а її представників – духовенством», – розповіла Кравчук.

Вона відзначила, що Естонська православна церква, яка пов’язана з РПЦ, змінила статут і викреслила звідти згадку про такий зв’язок.

Читайте також: Естонська православна церква прибрала зі статуту згадку про Московський патріархат

«У багатьох європейських країнах зараз відкриваються очі на діяльність РПЦ. Ми тішимося цим, і можемо поділитися з ними текстом закону», – зазначила народна депутатка.

Своєю чергою голова Комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв нагадав, що Латвія ухвалила стосовно РПЦ ще суворіше законодавство, ніж в Україні.

«Латвія прийнята закон, який ще більше жорсткий, ніж наш – вони зобов’язали Латвійську православну церкву відокремитися від РПЦ», – зауважив він.

Нагадаємо, 17 квітня Парламентська Асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію про смерть Навального і необхідність протистояти тоталітарному режиму Володимира Путіна та його війні з демократією, у якій міститься заклик до всіх держав ставитися до РПЦ та патріарха Кирила як до ідеологічного продовження режиму Путіна.

Читайте також: Голова Держслужби з етнополітики пояснив, як визначатимуть зв’язок церкви з РФ

Як повідомляв Укрінформ, 20 серпня  Верховна Рада 265 голосами ухвалила у другому читанні закон «Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій», що забороняє діяльність релігійних організацій, пов’язаних з Російською Федерацією на території України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-